Гениалният инвеститор Уорън Бъфет е постигнал успехите си не само благодарение на собствените си възможности, но и на хората, с които работи. Предвид на неговите постижения, определено можем да кажем, че Бъфет има успех при наемането на мениджъри.

А как наема Уорън Бъфет и какво цени най-много в кандидатите, когато търси мениджъри за своята компания?

Виж още: Седем качества които се ценят повече от образованието ви

Бъфет казва, че има нещо, което цени повече от интелигентността и мотивация, в изказване пред студенти в бизнес училището Ivey Business School. Това, което цени най-много, е характерът на кандидата.

“Познавам човек, който определено ще бие индекса S&P 500, но определено той е последният на Земята, който бих искал да се ожени за дъщеря ми“, шегува се Бъфет в своето изказване.

„Когато наемате някой, е добре да си зададете въпроса това ли е човекът, който бих предпочел пред всички останали?“, коментира Бъфет. „На първо място, трябва да се чувствате добре, когато този човек е около вас и да се наслаждавате на компанията му като на приятел или на член от семейството“, допълва още инвестиционното гуру.

“Ако се чувствате добре около хората, които сте наели, това означава, че те притежават черти, на които се възхищавате. Това означава, че се движите в посоката, в която искате и дори да ги възприемате като по-добри от самите вас“, коментира Бъфет.

Същата психология използва Бъфет за изпълнителните директори на компании, които придобива. Всеки лидер, който Бъфет приобщава към компанията си, трябва да посреща стандартите му за интелект, енергичност и интегриране.

„Може да се възхищавате на поведението или интелекта на даден човек, но винаги да ги съдите като човешки същества“, смята Бъфет.

Виж още: Как да мислим като Уорън Бъфет

Когато ценностите съвпадат и се приобщят с тези на компанията, тогава се разкриват пълните способности на един лидер.

„Този род хора правят по 10 неща, срещу всяко едно за което сте помолили“, казва Бъфет. „Те отиват и вършат далеч повече от това, което очаквате от тях“.