Близо половината от американските домакинства имат инвестиции в акции. Добрата новина за тях е, че ръстът на широкия индекс S&P 500 превишава ръста на заплатите с по-висок темп, от който и да е „бичи пазар“ от петдесет години насам.

Широкият индекс расте при темпове от около 20% през последните години, на фона на ръста на заплатите с 2%.

Виж още: Как да забогатеем и други съвети от Уорън Бъфет

До голяма степен намаляването на разходите за труд от страна на водещите щатски компании бе в основата на ръста на печалбите и акциите на щатските компании през последните шест години, допринесло за добавяне на близо 12 трилиона долара пазарна капитализация.

Тази тенденция обаче е притеснителна предвид на факта, че процентът на домакинствата, притежаващи акции, се е понижил до 48.8 през 2013 година спрямо 53.2 през 2007 година.

„Печалбите на щатските компании до голяма степен са предопределени от слабото повишение в заплащането на работещите“, коментира Марк Занди, главен икономист в Moody’s. „Ползите от ръста на продуктивността изцяло са за сметка на щатските компании и акционерите им“, коментира Занди.

Рекордните цени на акциите са съдействали за това богатството на щатските домакинства да достигне рекордните 82.9 трилиона долара през четвъртото тримесечие на миналата година.

Не всички американци обаче се облагодетелстват в еднаква степен. По-малко от 30% от домакинствата с най-ниски доходи имат инвестиции на фондовите пазари, на фона на 92% от най-богатите.

Изнесеният в петък доклад посочи, че средното почасово заплащане се е повишило с 0.3% на месечна и с 2.1% на годишна база.

Налице са положителни признаци по отношение на ръста в заплащането на работещите обаче, особено на тези с най-ниски доходи. На , април от McDonald’s обявиха, че ще повишат заплащането на работещите във веригата за бързо хранене поне до един долар над минималното почасово заплащане.

Акциите на Wal-Mart Stores Inc. са се повишавали в последните пет години, като от компанията обявиха повишаване на почасовото заплащане на 500 000 от временно заетите си работници.