Първото тримесечие е вече в историята и затова ще погледнем как се представяха световните фондови борси и кои бяха печелившите и губещите измежду тях.

Може би най-важното събитие на финансовите пазари през първите три месеца на годината бе поскъпването на долара спрямо останалите основни валути. Доларовият индекс се повиши с 9% за трите месеца.

Поевтиняването на еврото съдейства за доброто представяне на европейските индекси.

* Данни: Deutsche Bank

Португалският основен индекс например бе най-печелившият през тримесечието - период, през който добави над 20% към стойността си. Поскъпването на долара обаче направи възвръщаемостта му много по-малка за доларовите инвеститори - едва 10%.

С повишения от по над 20% в местна валута се отличиха още немският DAX и британският FTSE. Малко над 15% при основните индекси добави и широкият DJStoxx 600.

В доларово изражение обаче най-печеливши се оказаха индексите на Русия и Китай. И двата индекса са добавили над 15% към стойността си през първото тримесечие.

Широкият щатски индекс S&P 500 се представя значително по-зле от останалите водещи световни индекси, до голяма степен заради поскъпването на долара. Той приключи тримесечието с повишение от около 1%.

Дали тенденцията на изоставащо представяне на щатските индекси ще се повтори и през второто тримесечие предстои да видим, като до голяма степен това ще продължи да се предопределя от движението на долара спрямо еврото.

При суровините пшеницата е била най-губеща през първото тримесечие, като се е простила с над 15% от стойността си, следвана от брента с понижение от над 10%.