Индексът на сините чипове SOFIX се задържа трайно над психологическата граница от 500 пункта през цялата изминала седмица. Какво да очакваме през тази седмица - екипът ни се допита до пазарните специалисти. Ето и техните коментари:

Явор Спасов, мениджър „Бизнес развитие“ в БенчМарк Финанс

Низходящият тренд на Българска фондова борса продължава вече почти година. Пазарът обърна през април миналата година, когато SOFIX достигна стойност от 620 пункта. От тогава до момента инвеститорите преживяха редица събития с негативен знак за борсата, а индексът достигна 480 пункта.

През втората седмица на март акциите започнаха да поскъпват при сравнително високи изтъргувани обеми. Това подхранва надеждите за край на корекцията и някои от следящите в момента пазара търговци предприеха покупки.

Развитие на по-продължително възходящо движение на пазара ще привлече допълнителен интерес, което може да подкрепи възходящия моментум на цените.

SOFIX формира дъно от месечен порядък и се върна над психологическите 500 пункта. В момента индексът приближава тренд линията на едногодишното низходящо движение.

Трайно задържане на търговията над 500 пункта и над тренд линията ще бъде силен технически аргумент за евентуално формиране на следващ дългосрочен възходящ импулс на пазара с непосредствени таргети 550, 590 и 620 пункта.

Текущи подкрепи са нивата 500 и 460 пункта.

Даниел Димитров, портфейлен мениджър в УД „РЕАЛ ФИНАНС АСЕТ МЕНИДЖМЪНТ“

Настоящата седмица се очаква да бъде интересна за фондовите пазари. У нас изтича срокът за публикуване на одитираните годишни отчети за 2014 г. Вече бяхме свидетели как одитираните отчети на някои публични дружества значително се разминаха с предварителните и това се отрази върху цената на акциите им.

След тежките месеци декември, януари и февруари, през изминаващия март родния пазар намери своето дъно, след като акцентът от лошите новини започна да се измества към подобряващото се състояние на икономиката. С изключение на секторния индекс BGREIT, който пострада най-сериозно от едно неразумно политическо решение, останалите индекси са на път да приключат месеца с ръстове от 4 – 5 на сто.

Все пак, скорошното решение да бъде внесена поправка в закона за придобиване на земя от чужди лица, с която да се изключат от обхвата му публичните компании, би следвало да спомогне и компаниите от бранша да догонят останалите сектори на пазара.

Изминалата седмица бе белязана от няколко събития, свързани със затворената Корпоративна търговска банка. От една страна, след промените в Закона за банковата несъстоятелност, в банката влязоха синдици, чиято основна задача ще бъда да съхранят масата на несъстоятелността, от която трябва да бъдат погасени задълженията към фонда за компенсиране.

От друга бе придобиването на компаниите, свързани с Цветан Василев, от неизвестната група LIC33 срещу сумата от 1 евро. Трудно доказуемият, но неоспорим факт, че въпросните компании са придобити с кредити от КТБ и такова прехвърляне ще има негативен ефект върху масата на несъстоятелността на банката прави двете събития тясно свързани.

Въпреки че сред компаниите няма емитенти на акции на фондовия пазар, (НУРТС има облигационна емисия) смятам, че развитието по тези теми е важно за цялата икономика най-малко поради факта, че средствата във фонда са с произход банковите депозити, т.е. всеки, който има такива активи, е допринесъл и ще допринася за компенсиране на депозантите в КТБ.

През уикенда дойде и интервюто на г-н Василев, в което той обвинява политиците, че след като са поискали от него да им прехвърли акции на определени компании, а той е отказал, те са пристъпили към атака срещу банката. С други думи, обикновеният човек би си помислил, че ако не беше инатът на г-н Василев, той щеше да остане с едно евро по-беден, но банката щеше още да е действаща, а фондът за компенсиране нямаше да се налага да изплаща милиарди левове.

Очаквам сагата да продължи в пълна сила, като общественото внимание върху нея няма да стихва още дълго време.

При международните пазари ситуацията е дори по-динамична. Всеки ден четем изявления на представители на някоя от централните банки, като фондовите и валутните пазари се люшкат в двете посоки. Пресният пример от петък бе изявление на председателя на Английската централна банка Карни, в което той заяви, че следващото действие на ръководената от него институция ще е повишение на лихвите, вследствие на което паундът спечели спрямо всички валути, а водещият борсов индекс FTSE 100 бе сред най-слабо представилите се.

Очевидно стимулиращите мерки са основа на движението в цените на рисковите активи – и в частност на акциите, и всеки намек за евентуалното им прекратяване и преминаване към плавното повишение на лихвите има стряскащ ефект върху пазарите.

Смятам, че към момента потенциалът за растеж при външните пазари е изчерпан, като предстои период на консолидация, който може би ще бъде последван от корекция в негативна посока, когато реално банките започна вдигането на лихвените равнища.

БФБ обаче продължава да стои доста далеч от тези движение и вероятно тепърва има да печели – особено след като алтернативните инвестиции в депозити и държавни ценни книжа носят все по ниска доходност.

Николай Ваньов, брокер в Инвестбанк

Основните индекси на БФБ навлизат във фаза на растеж, като тепърва предстои оформянето на заключение дали това ще е корекция или обръщане на понижаващия се тренд, оформил се от началото на годината. Накъде ще поемат основните индекси обаче не изглежда най-важният текущ въпрос.

Ликвидността на БФБ остава близка до точката на замръзване, като със седмичен оборот по позициите от индекса SOFIX от едва около 1 340 хил. лв., надали което и да е равнище може да бъде възприето като устойчиво.

През изминалите няколко седмици станахме свидетели на една положителна политическа реакция към родния капиталов пазар – премахването на възможните глоби върху дружествата със специална инвестиционна цел, инвестиращи в земеделски земи.

Това бе и ключовият момент, който маркира началото на наблюдавания ръст. Тепърва обаче редица инвеститори трябва да си отговорят на въпросите доколко обстановката у нас предполага сигурност на развитието на капиталовия пазар. Редица въпроси бяха породени от избора на синдици в КТБ.

Като цяло единственото сигурно в движението на индексите на БФБ остава несигурността. Привнасяна от политическата обстановка и хаоса по най-високите етажи, от една страна, и от липсата на компетентност у редица „компетентни“ органи, от друга.

Тази несигурност ще оказва депресиращо влияние върху цените на основните акции на БФБ. От друга страна, икономическата картина в основните търговски контрагенти на България започва да се подобрява, като въпреки възможните проблеми, възникващи със санкциите срещу Русия, е по-вероятно да наблюдаваме покачване на оборотите и печалбите в идните тримесечия.

Взаимодействието между тези два фактора ще определи посоката на движение на основните акции, търгувани на БФБ, като резки движения в двете посоки не са изключени.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на БФБ.