Вече е ясно кой ще е най-новият компонент на индекса на сините чипове Dow Jones – това ще е производителят на смартфони Apple.

След включването на компанията в индекса обаче, технологичният гигант и компанията с най-голяма пазарна капитализация в света (от над 700 милиарда долара) ще е едва петият компонент с най-голямо тегло (поради факта, че Dow е ценови претеглен индекс).

Виж още: Шестгодишния щатски ръст в цифри

След сплита в акциите на Visa през тази седмица, от следващата седмица компанията с най-голямо тегло в индекса ще е Goldman Sachs Group Inc. - 7.1% от индекса.

GS ще е първата банка с най-голямо тегло в индекса от далечната 2000 година, когато тази чест се падаше на JPMorgan Chase & Co.

По този начин пазарното тегло на Apple, която е с капитализация от 748 милиарда долара, ще е по-малко от това на компания с пазарна капитализация около една десета от нейната. Теглото на Apple е 4.7%

Apple бие GS в още едно отношение. Тя е на девета позиция сред най-обичаните компании в изследване на Harris Poll, докато Goldman Sachs заема последното място в класацията.

„Индексът Dow е с много странна конструкция“, според Доналд Селкин, портфолио-мениджър в National Securities Corp., цитиран от CNBC.

“Компанията с най-голяма пазарна капитализация в света е едва пета по тежест в индекса“, коментира Селкин. „Така индексът не е най-добрият показател и с най-голяма представителност за състоянието на икономиката“, допълва още специалистът.

Виж още: Apple ще произвежда електрическа кола през 2020-та година?

Индексът е създаден през 1896 година от Чарлз Дау, като е ценово претеглен на база акциите на 30 водещи компании. След сплита в акциите на Visa, акциите на GS стават най-скъпи в индекса, при ниво от 192.32 долара, което им отделя и най-голяма тежест в показателя.

За сравнение, теглото на Apple в технологичния Nasdaq 100 e 15%. Компанията е с тегло от цели 4% в широкия щатски индекс S&P 500.