Сегментът на фаблетите продължава да се развива с пълна сила, макар и производителите да спряха надпреварата за представяне на модели с по-големи дисплеи. Масовите фаблети в момента са с големина на дисплея между 5.5 и 6 инча.

Може би един от най-големите недостатъци на този род устройства е високата им цена. Те обаче са изключително популярни на азиатските пазари, където формират голям процент от продажбите на смартфони.

Ето и кои са най-добрите фаблети на пазара в момента, според изданието The Guardian:

Виж още: Какво да очакваме от новия Note 5?

Samsung Galaxy Note 4

Цена – от 1 010 лева

Този модел се сочи като най-добрия Android-фаблет на пазара, като според някои е и най-добрият фаблет изобщо.

Южнокорейската компания Samsung на практика наложи стандарта в този сегмент с първата серия на модела Galaxy Note. Фаблетът е с големина на дисплея от 5.7 инча, който е OLED и с резолюция 2К, който се определя като най-добрия дисплей на пазара.

Разполага с четириядрен процесор с ниско консумация на енергия, 3GB оперативна памет и 32 GB вътрешна памет. Батерията издържа два дни работа, или значително повече от основните конкуренти, а камерата е 16-мегапикселова. Фаблетът разполага още със сензор за пръстови отпечатъци.

Една от основните характеристики на фаблета, която го прави и предпочитан пред останалите, е наличието на многофункционалната писалка S Pen.

Apple iPhone 6 Plus

Цена – от 1 459 лева

Първият фаблет на Аpple е сериозен претендент за приза най-добър фаблет на пазара. Моделът разполага с 5.5-инчов HD дисплей, но е с относително големи граници на върха и дъното на тялото. Това го прави относително по-голям от този на конкурентите.

Тялото е мeтално, а дизайнът е добре познат на потребителите на iPhone. Предлага се в три варианта – с 16, 64 и 128 GB вътрешна памет.

Едно от най-големите му предимства е добрата осеммегапикселова камера, която прави много добри снимки, особено в слабо осветена среда. Акуратният ID-сензор е друга отличителна черта на фаблета.

Google Nexus 6

Цена – от 1 159

Това е първият фаблет на Google. Един от основните му недостатъци е, че трудно може да се държи с една ръка поради внушителните му размери, резултат от големия му 6-инчов дисплей.

Фаблетът се произвежда от Motorola и разполага с четириядрен процесор, 3 GB оперативна памет, подобно на модела Note 4. Предлага се в две версии – с 32 и 64 GB, като няма опция за разширяване на паметта.

Батерията му издържа около ден и половина ползване, като им възможност за безжично зареждане. Камерата му е 13-мегапикселова.

Друго основно предимство на Nexus 6 е операционната версия Android 5 Lollipop, с която той се сдоби значително по-рано от конкурентите.

OnePlus One

Цена – от 650 лева

Много сме писали за този популярен Android-модел, отличаващ се с добри технически характеристики, но на значително по-ниска цена.

Моделът често се определя като устройството, предлагащо най-добро съотношение цена-качество. Фаблетът е с 5.5-инчов дисплей с HD резолюция и се отличава с относително добър дизайн.

Потребителите няма да имат обаче усещането, че държат премийно устройство в ръцете си, което до голяма степен е приемливо, предвид на далеч по-ниската цена.

Фаблетът е със собствена операционна система, разработена на база на Android, наречена OxygenOS, позволяваща далеч по-добро персонализиране.

Издръжливостта на батерията е около ден, като моделът се предлага в два варианта – с 16 и 64 GB вътрешна памет.

LG G3

Цена – от 624 лева

Това е един от най-компактните фаблети на пазара, въпреки 5.5-инчовия му дисплей с резолюция 2К. Това се постига с изключително тънките граници на тялото му, което е леко заоблено и позволява лесното му държане.

Виж още: Какви емблематични смартфони да очакваме през април?

Фаблетът разполага с 2 GB оперативна памет и 16 GB вътрешна, която може да се разширява с карта. Камерата у друга уникална отличителна черта, като тя е 13-мегапикселова с лазарен автофокус.