Щатският производител на смартфони Apple измести Samsung от лидерската позиция при производителите по най-големи продажби през четвъртото тримесечие на миналата година. Първото място бе заемано от южнокорейската компания от 2011 година насам, според данни на Gartner.

Новината става реалност около седмица преди дебюта на новия „умен часовник“ от Apple и след разкритите амбиции в света на електромобилите от страна на компанията.

Позитивните новини около Apple съдействаха пазарната й капитализация да премине психологическите 700 милиарда долара и да се превърне в най-голямата компания в историята на световните фондови пазари.

Виж още: Apple започва производството на електрическата кола през 2020 г.

В отговор на растящата заплаха, от Samsung представиха новия си емблематичен модел Galaxy S6 през тази седмица, по време на изложението в Барселона.

Продажбите на Apple през четвъртото тримесечие на миналата година са възлезли на 20.4% от общите продажби на смартфони в световен мащаб. За Apple изминалото тримесечие е било най-доброто в корпоративната история на компанията със 74.8 милиона продадени смартфона.

Макар че щатската компания е спечелила през четвъртото тримесечие, благодарение на силните продажби на новопредставените си модели, тя е загубила битката за цялата изминала година. Продажбите на Samsung са възлезли на 24% от общите продажби спрямо 15% за Apple.

Китайски производители, като Huawei и Xiaomi, стават все по-популярни в световен мащаб, като, според данни на Gartner, двете компании допринасят за около 5% от продажбите през изминалата година.

Като цяло продажбите на смартфони в световен мащаб са се повишили с 28% през 2014 г. до над 1.2 милиарда устройства.