Изложението за потребителска електроника в Барселона стартира в началото на март, като на него се очакват да бъдат представени някои от най-чаканите смартфони на тази година. Ето и какво да очакваме от водещите световни производители:

Виж още: Най-добрите китайски смартфони

Samsung

Компанията е планирала за 1 март събитие, на което всички очакват да представи новия емблематичен Samsung Galaxy S6.

На него се възлагат изключителни надежди да възстанови загубените пазарни позиции в най-високия ценови сегмент, където производителите реализират основната част от печалбите си.

Новото устройство се очаква да е с 64-битов осемядрен процесор. Дисплеят му най-вероятно ще бъде 5.1-инчов с резолюция 2 560 х 1440 пиксела, както и наситеност от 577 точки на инч.

Камерата на смартфона ще е 20 мегапикселова, а предната ще е 5-мегапикселова.

Смартфонът се очаква да се предлага в три разновидности – с 32, 64 и 128 GB вътрешна памет. Батерията му ще е с капацитет от 2550mAh, като ще има опция за бързо зареждане и ползване до 4 часа с 10-минутно зареждане.

Батерията ще може да се зарежда и безжично. Смартфонът ще е с тяло от метал и стъкло, като дисплеят му ще е изключително здрав, като ще ползва технологията Gorilla Glass 4. Производителят му се очаква да предложи собствена версия за разплащане - Samsung Pay.

Очаква се да бъде представена и обновена версия на модела със заоблен дисплей Samsung Galaxy Note Edge, който да бъде наречен Samsung Galaxy S Edge.

Смартфонът се очаква да е с дисплей, който да покрива три от краищата на мобилното устройство – предния край, както и лявата и дясната страна, според запознати източници, пожелали анонимност.

Смартфонът се очаква да е с 5.1-инчов метален корпус. Вторият модел, който ще бъде представен, също ще е с 5.1-инчов дисплей, като за него на този етап се знае само, че ще е с метално тяло.

HTC

Отново на 1 март ще бъде представен и основният конкурент на Galaxy S - HTC One M9. В интернет изтекоха много данни за устройството, така че потребителите имат представа какво могат да очакват от смартфона.

Най-голямото подобрение спрямо предходния модел се очаква да е по отношение на задната камера, която ще е 20-мегапикселова. Предната камера ще ползва технологията на HTC - Ultrapixel, като ще е особено подходяща за селфита, особено в слабоосветена среда.

Моделът M9 се очаква да е с осемядрения процесор на Qualcomm Snapdragon 810, като ще включва аудио технологията Dolby 5.1, както и последната разработка на HTC – софтуерът Sense 7, базиран на Android.

Според информацията в интернет, представянето на новия смартфон на HTC ще е съпроводено с това на първия умен часовник на компанията, който ще разполага с богат фитнес софтуер.

Sony

Шансовете компанията да представи емблематичния модел Sony Xperia Z4 на изложението в Барселона изглеждат все по-малки, според пазарните наблюдатели. Няма назначена конференция на компанията по време на изложението.

Sony най-вероятно ще използва подиума за представяне на новия си водоустойчив таблет Xperia Z2, както и относително новото си устройство, както и Sony Smartwatch 3.

LG

Подобно на Sony, и LG е решила да не представя ключови модели по време на изложението в Барселона, като ще направи това на самостоятелно събитие през годината.

На изложението компанията ще представи най-новия си „умен часовник“, както и новите си бюджетни смартфони - LG Magna, Spirit, Leon и Joy.

LG Magna ще е с 5-инчов сензорен дисплей и 4-ядрен процесор. Камерата е 8 мегапикселова, а предната ще е 5-мегапикселова. Вградената батерия на телефона е с капацитет 2 540 mAh.

LG Spirit е с 4.7-инчов екран и със същия процесор като LG Magna. Устройствата споделят и еднакви камери и по 1GB оперативна памет. Операционната им система е Android 5.0. Вградената батерия на Spirit е с капацитет 2100 mAh. Вградената памет на устройствата е 8GB.

Третият модел е LG Leon. Той е с 4.5-инчов екран и същия процесор като другите два смартфона. Оперативната памет е 1GB, като вградените камери също са идентични. Основната разлика е батерията, която е с капацитет 1900mAh

Последното предложение в новата гама е LG Joy. Смартфонът е с 4-инчов екран. Той разчита на двуядрен процесор и 5 МР камера на задния панел, докато тази на предния е с VGA резолюция. Оперативната памет е 512МВ, а вградената - 4GB. Батерията е с капацитет 1900mAh. Операционната система е Android 4.4 KitKat.

Microsoft

Компанията ще има събитие на 2 март, на което се очаква да бъдат представени нови модели Lumia. Налице са спекулации, че компанията ще представи нов модел с голям екран като модела 1020. По-вероятно е обаче тя да представи нови модели в средния ценови клас.

Huawei

Китайският производител на смартфони е назначил пресконференция също на 1 март, на което ще представи няколко модела, без присъствието на такъв от най-висок клас.

На изложението компанията ще представи модела от среден клас Huawei Ascend P8. Той ще излезе на пазара на 15 април. Ще разполага с 5.2 инчов дисплей с резолюция 1920 х 1080 пиксела и 424 пиксела на инч. Задната му камера ще е 13-мегапикселова, а предната – 8.

Виж още: Уникалните смартфони за които не сте чували

Компанията се очаква да представи и умен часовник, като налице са спекулации, че той ще е с възможност за работа в 4G мрежи, или няма да има нужда от смартфон, за да функционира.