Азиатските индекси регистрираха лек ръст днес, след спада на щатските индекси вчера и данните за ръста на инфлацията в САЩ. Фючърсите на европейските индекси сочат отваряне леко на отрицателна територия.

Европейските индекси приключиха вчерашната сесия при най-високите си нива от седем години насам.

Китайските акции отбелязаха загуби, като шанхайският основен индекс се понижи с 1%, като инвеститорите прибираха печалби след десет поредни дни на повишения на индекса.

Китайският основен индекс се повиши с около 55%, откакто централната банка на страната изненадващо понижи лихвите през ноември, за да подкрепи икономиката си, която се забавя. Очаквания за по-нататъшни монетарни стимули до голяма степен предопределиха този ръст.

„Пазарът е малко луд в момента. Дори чуждестранните работници започват да отварят сметки за търговия с акции“, коментира Шен Женгянг от Northeast Securities, цитиран от CNBC. „Волатилността ще продължи да се повишава“, коментира още специалистът.

Японският Nikkei достигна нов 15-годишен максимум, след като се повиши с 0.2%.

Щатските индекси отбелязаха загуби вчера, като Dow и S&P загубиха по 0.6% от стойностите си.

Силният долар започва да става все по-голямо притеснение за анализаторите, като се очаква да окаже сериозен негативен ефект върху резултатите на щатските компании през първото тримесечие.

Еврото се търгува без съществена промяна спрямо долара при нива от 1.0925 спрямо пика си вчера от 1.1029.

Лихвите по 10-годишните щатски облигации се понижиха до шестседмичен минимум, благодарение на слабостта при акциите.

Петролът отбеляза леко повишение, след спада си предходния ден. Фючърсите на брентът добавиха 0.3% към стойността си до ниво от 55.20 долара за барел с доставка през май.