Щатските индекси са на няколко процента от историческите си върхове, но не всички пазарни специалисти са уверени в по-нататъшното им повишение.

„Най-вероятно сме към края на последната една трета на бичия пазар и може би сме по-близо до края, отколкото си мислим. Възможно е да сме станали свидетели на пик за индексите или да видим такива през следващите шест до девет месеца“, коментира Джим Стак, президент на Stack Financial Management.

Виж още: Не се залъгвайте, щатските компании не са евтини

В специално писмо до клиентите Стак препоръчва на инвеститорите да понижат експозициите си в акции до 76% от техните средства спрямо предходните препоръки за инвестиции на 80%.

Това е най-ниският процент, препоръчван от специалиста от началото на бичия пазар през март 2009 година.

Ако бичият пазар продължи до май, индексът на сините чипове S&P 500 може да добави нови 5% към историческия си връх, постигнат на 2 март при ниво от 2 017.48 пункта.

„Въпреки че бичият пазар не умира от старост, в момента има признаци, че сме в края на един подобен цикъл“, пише още до клиентите си Стак.

Според специалиста тревожни са заглавията в медиите като „Бумът на пазара на труда продължава“ или „Парти, подобно на 1999 година“. Подобни заглавия са тревожен сигнал за предстоящото за индекса.

Друг тревожен сигнал е пикът на маржин задълженията на инвеститорите, които са започнали да се понижават. В миналото подобни пикове са съвпадали с началото на „мечи пазари“.

Професионалните инвеститори са крайно „бичи настроени“, което е още един повод за притеснения. Мечите нагласи са под 14%, или най-малко от 1987 година, точно преди началото на пазарния срив.

И макар съотношението цена-печалба на щатските индекси при ниво от 19.9 да е малко под средното, когато лихвите са били под 3%, повишението на лихвите може да направи пазарите изключително волатилни, смята още Стак. Средните щатски компании се търгуват при най-високите си пазарни оценки за последните 65 години.

Ръстът в заплащането на щатските работници поставя допълнителен натиск на Фед да повиши лихвите по-късно през тази година. По-нататъшна визия за плановете на резерва най-вероятно ще има утре след края на срещата на паричния комитет, смята още Стак.

„Растящите лихви могат да поставят и края на бичия пазар“, коментира още Стак.

Няколко повишения на лихвите в кратък период, може да има ефектът на няколко повишения на лихвите в миналото, според него.