Щатските индекси могат да коригират с между 5 и 10%, преди отново да поемат нагоре, според Стив Оут, анализатор в Federated Investors, цитиран от CNBC.

Причината ще бъдат не особено добри данни за щатската икономика и повишаване на очакванията за начало на цикъла на повишение на лихвите от страна на Фед.

Виж още: Шестгодишният щатски ръст в цифри

„Според нас петролът ще продължи да поевтинява. Доларът най-вероятно ще продължи да поскъпва, което ще е лоша новина за щатските индекси. Инвеститорите все повече ще насочват вниманието си и към евентуално повишение на лихвите през юни, което изглежда много вероятно“, коментира Оут пред финансовото издание.

В допълнение, данните за щатската икономика не са особено оптимистични напоследък, като резултатите на щатските компании за първото тримесечие също не се очаква да са особено впечатляващи.

Въпреки всичко, според Оут, широкият щатски S&P 500 може да достигне нова рекордна стойност от 2 350 в края на годината.

„Смятаме, че настоящата година ще е със силна втора половина“, коментира още Оут.

Мнение за корекция от над 5% изрази и Джеф Хусей от Russell Investments. Той е негативно настроен за щатските индекси от края на миналата година, като препоръчва на инвеститорите да се насочат към европейските акции.

В рамките на щатския пазар Хусей предлага на инвеститорите да се насочат към „защитни“ сектори като банковия и технологичния.

„Позиционираме портфейла си за повишение на лихвите“, коментира Хусей.