Основните щатски индекси са при нови рекордни стойности, като технологичният Nasdaq е на крачка от максимумите си от 2000 година.

Виж още: 10 причини защо щатските индекси ще коригират с между 10 и 20%

И докато анализаторите непрекъснато успокояват инвеститорите, че ситуацията към днешна дата е далеч по-различна от тази преди пукането на интернет балона, инвеститорите не бива да се залъгват, че щатските компании са евтини, смята Джес Фелдър от Yahoo! Finance.

Основната отправна точка на пазарните наблюдатели са далеч по-ниските финансови съотношенияq при които се търгуват компаниите от Nasdaq спрямо 2000 година, както и разполагаемия кеш към днешна дата.

Много от пазарните участници прогнозират ръста на индексите да продължи и в бъдеще. Те обаче забравят да кажат, че като изключим компаниите от определен сектор (интернет компаниите), съотношенията на останалите компании са били доста ниски и привлекателни през 2000 година.

Особено компаниите от „старите и скучни сектори“, за които се е смятало дори, че ще изчезнат вследствие на технологичния бум.

И макар към днешна дата да няма сектор с неразумни оценки, подобни на тези на интернет компаниите от 2000 година, няма и сектор, който да е „значително подценен“, според Фелдър. Нещо повече, всеки сектор изглежда надценен в исторически план.

Ако се погледнат средните оценки на пазара, ще се види, че към днешна дата той далеч не е евтин, независимо дали става въпрос за съотношението цена-печалба или цена-разполагаеми средства, твърди още анализаторът.

В крайна сметка, Фелдър съветва инвеститорите да не се залъгват, че финансовите оценки на компаниите са по-ниски днес, отколкото са били при предходните кризи.