Анализаторът Дик Бове, който вече веднъж правилно прогнозира настъпването на ипотечната криза в САЩ, предупреждава, че тя отново може да се прояви в най-голямата световна икономика.

„Щатската регулация направи пазара на частно ипотечно кредитиране да не е базиран на икономически фактори и правителството отново разчита на институции като Fannie Mae и Freddie Mac, което поставя данъкоплатците пред сериозни рискове“, предупреждава Бове.

Ипотечната криза, стартирала в САЩ през 2008 година, доведе до рекордни загуби за финансовите институции в размер на над 500 млрд. долара в световен мащаб.

Двете щатски компании за ипотечно кредитиране бяха сред най-засегнатите от кризата, като бяха на крачка от фалит. Наложи се тяхното спасяване от правителството.

Сумарно двете компании Fannie Mae и Freddie Mac представляват почти половината от ипотечния пазар в САЩ на стойност 12 трлн. долара.

Тревожен е фактът, че Бове не е непрекъснато „мечи настроен“. От края на финансовата криза Бове бе позитивно настроен по отношение на щатските финансови компании.