Инвестирането често може да се приема от хората като сложен и объркващ процес. Ето защо от финансовата индустрия са изградили цял набор от съвети за хората, които имат нужда.

И докато някои са добри, други, макар и често повтаряни, не действат винаги и във всеки икономически цикъл, пише изданието Investopedia.com. Ето и някои от най-добрите и лоши съвети, които можете да чуете:

Съвети за преосмисляне

1. Диверсифицирай

Диверсификацията отдавна се препоръчва като начин за предпазване на портфейлите. Всички сме чували за съвета „не дръж всичко в една кошница!". Според теорията на диверсифицирането, когато един клас активи губи от стойността си, други поскъпват и неутрализират този негативен ефект.

Глобалната рецесия обаче, доказа слабите места в този съвет, а новата финансова реалност сочи изключителна обвързаност между всички пазари и класове активи.

2. Купи застраховка живот и инвестирай останалото

Животозастраховането отдавна е под прицела на финансовата общност. Специалистите неглижираха спестовните застраховки живот, визирайки ниската доходност, която носят на спестяващите.

И докато това е така, то действителността и спадът на световните финансови пазари доказаха, че този тип застраховки могат и да са удачен вариант в моменти на криза, най-малкото, защото предпазват от сериозни загуби.

3. Паричните пазари са сигурни като кеша

Това схващане отдавна доминира сред финансовите среди. В периода на криза обаче, стана ясно, че и те крият рискове.

4. Не покривай ипотечния си кредит

Според логиката на специалистите, това решение се предопределя от факта, че средствата могат да бъдат много по-добре инвестирани. Ако вземем предвид обаче, какво се случи на родния пазар, както и в световен мащаб, а също и повишението на лихвите по тези кредити в последните години, то този съвет определено не действа в период на криза.

Към това може да се добави и риска да изгубите имота си, след претърпяване на сериозни финансови загуби и невъзможност за неговото изплащане.

5. Инвестициите в недвижими имоти са сигурни

Всички станахме свидетели на опровергаването на това твърдение, като световната финансова криза стартира от ипотечна в САЩ. Свидетели станахме и на поевтиняването на имотите у нас с над 30% за последните две-три години.

6. Много акции в портфейла е диверсификация

Видяхме как смятаните до скоро за „спасителен остров" за инвеститорите акции също не съумяха да спестят загуби за инвеститорите. Диверсификацията по региони също не е ефективна в новата реалност, в която живеем.

Тези съвети по-скоро можем да определим, като недействащи в кризисен цикъл, който да се надяваме е вече в историята. Това, разбира се, не означава, че те не биха действали, когато се промени икономическия цикъл

А ето и съвети, които винаги са актуални:

1. Имай план

Старото клише е напълно в сила. Без план няма успех.

2. Дръж част от средствата си в кеш

Добре е винаги да имаш резервен план, както и застраховка срещу сериозни финансови загуби.

3. Живей под това, което ти се иска

Спестовността е ключов фактор за достигане на финансовите цели.

4. Нищо не е сигурно

Ако някой ви каже, че в дадена инвестиция няма никакъв риск, или че е сигурна работа, а ще ви донесе много пари - бягайте далеч.

5. Нищо не поскъпва вечно

Както и не пада вечно. Първата част от този постулат в България научихме по трудния начин.

6. Ако звучи твърде хубаво, може и да е

Надеждата и алчността са сред движещите сили на финансовите пазари. Понякога твърде големият страх или предпазливост не са най-добрите съветници.