Професор Робърт Шилер, нобелов лауреат по икономика от 2013 година и автор на книгата Irrational Exuberance, представи най-новите си тревоги – тези за облигационния пазар.

В първото издание на книгата си през 2000 година професорът в Йейл предупреди за прекомерно високите финансови оценки на акциите. Последва пукане на „интернет балона“.

Виж още: Пазарът е скъп според Шилер

Във второто издание Шилер отдели в труда си специална глава, посветена на опасенията му за високите оценки на имотите – последва „ипотечна криза“, превърнала се в глобална финансова.

В последното си издание от миналия месец Шилер отделя внимание на облигационния пазар, като изразява тревога, че нивата на облигациите може да са „нерационално високи“. Шилер посочва още, че лихвите по облигациите са изключително ниски на база на историческите им норми.

Според професора по икономика, ниските лихви по облигациите се предопределят не само от политиката на обратно изкупуване от страна на Фед, но и от инвеститорската психология.

И докато инвеститорската психология може да предопредели това „новата реалност“ (на ниски лихви) да се запази по-дълъг период от време, Шилер предупреждава, по отношение на лихвите по дългосрочни облигации, че те не могат да минат под нулевите нива (поне не за дълъг период от време).

Инвеститорите трябва да са наясно, че цените на дългосрочните облигации могат много рязко да сменят своята посока и да поевтинеят, особено с влизане в цикъла на повишение на лихвите от страна на Фед, предупреждава още Шилер.