Щатските индекси са само на около процент от исторически най-високите си нива. На 5 декември индексът на сините чипове S&P 500 достигна най-високото в историята си ниво на затваряне при 2 075.37 пункта, както и най-високото си интрадневно ниво при 2 079.47 пункта.

Индексът се е търгувал без понижение от 30 пункта или повече вече 37 поредни дни. Последният път, когато показателят е отбелязал подобен резултат, е последвал спад от 200 пункта.

В същото време през тази година са били отбелязани 48 нови исторически върха на компании от S&P 500, което се е случвало за последен път през 1929 година.

Случаи в историята на достигнати нови върхове и последвали сериозни сривове има много. На 24 март 2000 година широкият индекс достигна връх от 1 552.87 пункта преди пукането на интернет балона. Последва срив от 50%. На 9 октомври 2007 година индексът отбелязва нов рекорд при 1 565.15 пункта и връща сериозно месец по-късно.

Настоящото съотношение цена-печалба за широкия индекс е 19.54. Съотношението на Шилер, отчитащо средните печалби на компаниите за последните 10 години, е 26.8. За сравнение, средното съотношение цена-печалба на индекса в исторически план е около 14.

И докато пазарите е възможно да останат свръхкупени дълго време, те не могат да направят това завинаги.

На 5 декември, когато индексът достигна исторически рекорд, индикаторът VIX, следящ волатилността на пазара, се понижи до 11.82 пункта, което сочи изключително бичите нагласи на инвеститорите.

Процентът на „мечи настроените“ инвеститори се е понижил близо до историческо дъно при ниво от 13.9% на 5 декември (при най-ниска в историята стойност от 13.3%) - пореден тревожен контраиндикатор.

В същото време почти всички водещи анализатори са бичи настроени за следващата година, което също е особено тревожно.

Притеснителна и е обратната тенденция в движението между корпоративните облигации и щатските индекси.

Дори и въпреки тези сигнали, пазарът е във възходящ тренд. Надеждите са свързани с доброто представяне на щатската икономика. През ноември са били създадени 321 000 нови работни места, което бе най-много от три години насам. Нивото на безработица е 5.8% - при шестгодишен минимум.

Инвеститорите обаче като че ли забравят, че с подобряването на икономиката ще дойде и постепенното затягане на коланите от страна на Фед. Един от първите признаци за край на бичия пазар би било повишаването на волатилността.