Все повече стават анализаторите, които предупреждават, че финансовите оценки на щатските индекси са доста високи. И докато това не означава задължително, че ще станем свидетели на корекция или срив, то потенциалът за по-нататъшното им повишение остава относително ограничен.

Едно от най-следените във финансовата общност финансови съотношения – съотношението цена-прогнозирана печалба на широкия щатски индекс S&P 500, е при най-високото си ниво от 2007 година насам.

Виж още: Кога един пазар става скъп?

Компаниите членове на индекса се търгуват при съотношение цена-прогнозирана печалба от 15.88, според данни на FactSet. За последен път съотношението е било толкова високо (15.93) през юли на 2007 година, когато щатските индекси бяха близо до своите пикови нива.

Повишението на финансовото съотношение става реалност въз основа на два фактора – повишение в цените на акциите, достигнали нови исторически пикове, както и понижаване в очаквания ръст на печалба за следващата година.

Към 30 септември, например, очакванията за ръст на печалбите на компаниите от енергийния сектор са били 7.8% за догодина. Към днешна дата прогнозите са за понижение от 1.4%. Само тази промяна е довела до занижаване на очаквания ръст в печалбите на компонентите на S&P 500 от 11.8% на 9.7%.

Въпросът, който тегне на пазара, е кога и дали инвеститорите ще започнат да се поддават на страховете си и ще има ли „прибиране на печалби“ в края на годината.

„Всички трябва да са нервни“, смята Джим Йорио, стратег в TJM Institutional Services, цитиран от CNBC. “Независимо дали гледате петгодишна или двумесечна графика, ще стане ясно, че посоката на този етап е само една. Въпреки че, според мен, инвеститорите все още трябва да са бичи настроени, те трябва да са много внимателни“, коментира специалистът.

Като цяло на този етап пазарът все още не изглежда особено притеснен от финансовите оценки. Притокът на средства към пазарите продължава да е силен, като 29 млрд. долара са били насочени към фондовите пазари през двете седмици до 12 ноември, според данни на Bank of America Merrill Lynch.