Японските акции поскъпнаха, като широкият Topix регистрира пети пореден дневен ръст, след като слабостта на японската валута подкрепи износителите. Акциите на SoftBank Corp. поевтиняха, след като холдинговата компания прогнозира понижение в оперативната си печалба.

Индексът Topix нарасна с 0.2% до 1 371.76 пункта, а Nikkei 225 се повиши с 0.4% до 16 937.32 пункта. От края на октомври, когато японската централна банка повиши стимулите, до момента Nikkei е добавил 8.2% към стойността си.

„Не е изненада, че йената продължи да поевтинява спрямо долара предвид на политиката на централната банка и заявените й намерения, както и добрите перспективи пред щатската икономика“, коментира Масааки Ямагучи, пазарен стратег в Nomura Holdings Inc., цитиран от Bloomberg. “Слабата йена ще продължи да подкрепя акциите“, допълва още специалистът.

Индексът Topix се търгува при съотношение цена-счетоводна стойност от 1.3, на фона на 2.7 за широкия щатски индекс S&P 500 и 1.8 за европейския Stoxx Europe 600.

Акциите на SoftBank се понижиха с 2.3% до 7 840 йени. Оперативната печалба на компанията се очаква да е 900 млрд. йени до края на март. Това е с 10% под предварителните очаквания на анализаторите. За сравнение, преди година печалбата на финансовата компания възлезе на 1.09 трлн. йени.

Фючърсите на широкия щатски индекс Standard & Poor’s 500 се повишиха с 0.5% днес, след като Републиканците добавиха шестте места в Сената, които им бяха необходими, за да са с мажоритарен дял.

Петролът продължи със загубите си и днес отбеляза нова най-ниска стойност от три години насам. Фючърсите на щатския суров петрол се понижиха до 76.60 долара за барел, като най-ниската достигната стойност бе при ниво от 76 долара за барел с доставка през декември.

Златото също продължи с пониженията си, като достигна нива на търговия от 1 145 долара за унция с незабавна доставка. Среброто също достигна няколкогодишно дъно при ниво от 15.50 долара за унция с незабавна доставка.