Азиатските индекси се насочиха към първото си седмично понижение от 9 май насам. Фючърсите на европейските индекси сочат отваряне леко на положителна територия, а йената запази поскъпването си заедно със златото заради опасенията, че европейските дългови проблеми не са решени. Южнокорейският вон поевтиня за шести пореден ден.

Индексът MSCI Asia Pacific се понижи с 0.4%, докато фючърсите на индекса, следящ представянето на 50-те най-големи компании Еuro Stoxx 50, са нараснали с 0.4%. Показателят е на път да прекъсне най-дългото си седмично повишение от март 2012 г. насам.

Виж още: Най-богатите азиатски предприемачи

От пика на световните борси на 9 юли от фондовите борси по света е била заличена над 1 трилион пазарна капитализация. Опасенията за по-скорошно от очакванията повишение на лихвите от страна на Фед до голяма степен съдействаха за загубата на пазарна стойност.

„Настроенията на пазара са насочени към очакване на това да се случи някакъв инцидент“, коментира Крис Грийн, директор "Стратегии" във First NZ Capital Ltd., цитиран от Bloomberg.

Широкият европейски индекс Stoxx Europe 600 се е понижил с 3.3% през тази седмица, което е най-много от година насам.

Индексът, следящ представянето на световните борси - МSCI All-Country World Index, се насочва към седмично понижение от 1.5%, което е най-голямото от седмицата до 11 април.

Японският Topix загуби 0.3% от стойността си, насочвайки се към най-ниското си затваряне от 27 юни, като загубата му за седмицата възлиза на 2.3%. С 0.3% се понижи и хонконгският индекс Hang Seng.

Златото добави над 0.6% към стойността си във всеки от последните два дни и вече се разменя за 1 337.5 долара за унция с незабавна доставка. Благородният метал се насочва към шестото си поредно седмично повишение.

Повишение регистрира и цената на среброто до 21.45 долара за унция с незабавна доставка.

Щатският индекс S&P 500 приключи вчерашния ден със загуба от 0.4% до ниво от 1 964.68 пункта, след като в началото на деня се понижаваше с над 1%. От началото на седмицата индексът е загубил 1.1% от стойността си.

Петролът поскъпна вчера за пръв път от десет дни, добавяйки 64 цента към стойността си до 102.93 долара за барел с доставка през август.