Повечето азиатски индекси се повишиха, както и медта и австралийският долар, следствие на перспективите централните банки по света да продължат с политиките си на подкрепа на световния ръст.

Индексът MSCI Asia Pacific добави 0.2% към стойността си, насочвайки се към най-високото си ниво на затваряне от 29-ти ноември миналата година.

Японският Topix бе сред най-добре представящите си индекси в региона, добавяйки 0.7% към стойността си. Nikkei 225 се повиши с нови 0.9% днес, след като добави 1% към стойността си вчера.

Медта се повиши с 0.3% в Лондон, достигайки най-високата си стойност от 11 седмици насам. В същото време фючърсите на пшеницата загубиха 1.5% от стойността си.

Ръководителят на ЕЦБ – Марио Драги предупреди вчера, че финансовата институция следи отблизо признаците за дефлация и ще предприеме всички необходими мерки, ако този проблем се задълбочи.

Това бе прието от пазара, като прелюдия към нови парични стимули на следващата среща на централната банка. Изказването на Драги подкрепи европейските индекси.

В същото време данните за дълготрайните поръчки в САЩ и цените на недвижимите имоти засилиха спекулациите, че Фед ще продължи по-дълго с политиката си на стимули и ще прибегне по-късно до повишаване на лихвите.

„Все още е налице забавяне на икономиката в Китай и е възможно правителството на страната да опита да окаже известна подкрепа“, коментира Марк Листър, ръководител звено частни инвестиции в Craigs Investment Partners Ltd., цитиран от Bloomberg. “Хората започват да приемат идеята за край на стимулите от страна на Фед“, допълва още специалистът.

Индексът Stoxx Europe 600 се повиши с 0.6% вчера, с което съдейства за повишението на световния MSCI All-Country World Index с 0.3% до най-високото му ниво от ноември 2007 година.

Междувременно фючърсите на щатските индекси сочат регистрирането на нови исторически рекорди за водещите индекси в страната днес.