Повечето азиатски индекси се насочват към спад за седмицата, след данни за свиване на търговският излишък на Китай. Индексът MSCI Asia Pacific се понижи минимално с 0.1% до 138.82 пункта, като загубата за седмицата е при ниво от 1.1%.

Пет акции се понижаваха за всеки три, които се повишаваха в Азия.

„Много голяма тежест се очаква да имат данните за заетостта и безработицата в САЩ, които ще бъдат оповестени днес“ според Стан Шаму, стратег в IG Ltd., цитиран от Bloomberg. “Позитивните данни подкрепят тезата, че е възможно Фед да прибегне до по-агресивно ограничаване на стимулите“, допълва още анализатора.

Японският Topix изгуби 0.2% от стойността си, а южнокорейският Kospi се понижи с 0.6%. Загуба от 0.5% регистрира и шанхайският основен индекс. Новозеландският NZX 50 Index се повиши с 1.1%, разграничавайки се от негативните настроения на пазарите.

Износът на Китай се е повишил с 4.3% през изминалия месец на годишна база, което се оказа под очакванията за ръст от 5%. В същото време вносът е нараснал с 8.3%, намалявайки търговския излишък на страната до 25.64 милиарда долара.

„Напоследък корелацията между ръста на щатската икономика и този на китайския износ е много слаба“ според Гари Еванс, глобален стратег в HSBC Holdings Plc. „Не бива да се мисли, че слабият износ на Китай е предвестник за слабост на световната икономика, а по-скоро че се дължи на специфични за страната фактори“.

Очакванията са щатската икономика да е добавила 197 000 работни места през миналия месец. С това новоразкритите работни места през изминалата година ще достигнат до 2.27 милиона, или най-много от 2005 година насам.

Изнесени вчера данни показаха понижение на броя на молбите за първоначалните помощи за безработица с 15 000 до 330 000 за периода до 4 януари.

Пшеницата се насочва към шесто седмично понижение, което е най-дългата му губеща серия от октомври 2011 година. Царевицата се насочва към 41-месечен минимум.

Златото с незабавна доставка регистрира повишение вчера, добавяйки към стойността си 0.5% до 1 235 долара за унция. Повишение от близо 1% отбеляза и цената на суровия петрол търгуван на щатските пазари.