Стабилните и подобряващи се перспективи пред китайската икономика карат все повече анализатори да смятат, че развиващите се пазари ще са голямата история на втората половина на тази година.

Наскорошните данни от Китай сочат стабилизиране на втората най-голяма световна икономика, до голяма степен и заради стимулите от китайското правителство, коментират анализатори от ING.

Продажбите на дребно например се повишиха с 12.5% в Китай на годишна база, което се оказа над средните очаквания за продажби от 12.1%.

Виж още: Инвеститорите започват да гледат към развиващите пазари?

В същото време дългосрочните инвестициит в страната са се повишили със 17.2% за петте месеца до май, в сравнение със същия период на предходната година.

„Очакваме намалените опасения за развитието на китайската икономика да направят индексите на развиващи се пазари най-добре представящия се актив през втората половина на годината, или поне до момента, когато пазарът не започне да се настройва за повишение на лихвите от страна на Фед“, коментира Тим Кондън, ръководител на отдел Азиатски пазари в ING, цитирано от СNBC.

Връщането на капитали към развиващите се пазари също така ще е следствие на стабилизацията в Украйна и привлекателните финансови оценки на тези пазари, смята още Кондън.

През май развиващите се пазари са привлекли 45 милиарда долара от световните инвеститори, което е най-големият прилив на средства към тях от септември 2012 г. насам, по данни на Institute for International Finance (IIF).

От началото на годината индексът, следящ представянето на развиващите се пазари, се е повишил с 3.9%, което е малко под повишението с 4.1% на световните индекси.

Стратези от Coutts Investment Office също са на мнение, че развиващите се пазари са мястото, на което инвеститорите трябва да бъдат в момента.

„Валутните проблеми за страни като Бразилия, Индия, Индонезия, ЮАР и Турция до голяма степен са преодолени вследствие на подобрен фундамент и намиране на стойност след масираните разпродажби“, коментират от финансовата институция.