Ако бичият пазар за световните акции продължи, той няма да е воден от щатския пазар, смята Джим О'Нийл, икономист и бивш изпълнителен директор на Goldman Sachs Asset Management.

Настоящата година най-вероятно ще е „хлъзгава“ за щатския пазар, а начело на ръста ще трябва да застанат развиващи се пазари като Китай и Индия, както и немският пазар сред развитите.

“Смятам, че пред щатския пазар има няколко предизвикателства през тази година. На първо място той е с много високи финансови оценки и, ако станем свидетели на подобряване на макросредата, опасенията от действията на Фед ще продължат да тежат на пазара“, коментира О'Нийл.

“Ако станем свидетели на ръст на световните борси през тази година, той ще трябва да се поведе от друг различен от щатския пазар“, допълва специалистът.

Вместо това инвеститорите е по-добре да погледнат към развитите пазари и немския пазар, който се очаква да поведе Европа.

Щатските индекси не успяха да запазят ръста си вчера и прекъснаха четиридневния си ръст преди изнасянето на данните за заетостта и безработицата днес. Индексите достигнаха исторически рекорди по-рано вчера.

Според О'Нийл Русия не бива да изпада от индекса БРИК въпреки политическото напрежение, свързано с Крим. Това инициира понижение от 15% в основния руски индекс MICEX от началото на годината до средата на март. От тогава насам руските акции възстановиха част от загубите си, като от началото на годината са се понижили с 6%.

Индийският пазар разполага с огромен потенциал, произтичащ от демографските фактори, свързани със страната, смята още О'Нийл.