Повечето азиатски индекси се повишиха в първия ден на новия месец, след като индексът, следящ представянето им, приключи август с първи месечен спад от четири месеца насам. На пазарите са налице спекулации, че китайската центална банка ще добави към стимулите за икономиката след по-слаб от очакванията ръст на промишленото производство.

Индексът MSCI Asia Pacific Index добави 0.1% към стойността си до 148.07 пункта, като три бяха повишаващите се акции срещу всеки две, отбелязали спад. Показателят приключи миналия месец с понижение от 0.6%.

Страните от ЕС се споразумяха за налагане на допълнителни санкции на Русия, ако кризата в Украйна продължи да се задълбочава.

„Пазарът явно третира лошите новини като добри“, коментира Надер Наеими, портфолио мениджър в AMP Capital Investors Ltd., цитиран от Bloomberg.

“Китай може да представи повече стимули с влошаване на икономическите данни за страната. Това, което се случва в Украйна, е неприятно, но щетите върху световната икономика най-вероятно ще са минимални“, допълва още специалистът.

Индексът PMI, следящ активността в сектора на промишлеността в Китай, е 51.1 пункта през август, което се оказа под средните очаквания на анализаторите за стойност от 51.2 пункта и далеч под нивото от юли при 51.7 пункта.

Новозеландкият NZX 50, както и южнокорейският Kospi загубиха по 0.1% от стойносттите си. Японският Topix добави 0.3%. Тайванският Taiex index се повиши с 0.9%.

Акциите на Samsung Heavy Industries Co. и Samsung Engineering Co. добавиха по над 6.4% към стойностите си, след като двете компании обявиха, че ще се слеят до края на годината.

Книжата на корабостроителната компания Hitachi Zosen скочиха с 12%, след като Mizuho Securities Co. повиши ценовия таргет на компанията.

Фючърсите на щатските индекси се търгуват с минимални изменения. Тези на широкия индекс Standard & Poor’s 500 са при нива малко над психологическата граница от 2000 пункта.