Доларът е на път да запише третото си поредно седмично повишение спрямо еврото, което би била най-дългата подобна серия от два месеца, след като признаците за трайно икономическо възстановяване в САЩ засилиха спекулациите, че Федералният резерв се движи в посока вдигане на лихвите.

Доларовият индекс на Bloomberg, който следи представянето на долара спрямо 10 други основни валути се доближи до най-високото си ниво от март, а икономисти прогнозират, че очакваните днес данни ще покажат, че щатската икономика е създала повече работни места, а предпочитаният от Фед индикатор за инфлацията е близо до най-високото си ниво от 2012 г.

Доларът поскъпна в 11-и пореден ден спрямо йената, което е най-дългата подобна серия от 2001 г. Австралийският долар върви към седмично понижение, след като днес стана ясно, че производството в Китай е нараснало с по-малко от очакваното. Повечето азиатски валути поевтиняха, в това число филипинското песо и южнокорейския вон.

Доларът остана почти без промяна на ниво от 1.3388 спрямо еврото, след като поскъпна с 0.3% тази седмица и върви към първото си триседмично повишение от периода приключил на 23 май. Щатската валута поскъпна с 0.1% до 102.90 йени, увеличавайки ръста си за семдицата до 1%. Еврото поскъпна с 0.1% до 137.76 йени.

Доларовият индекс на Bloomberg бе на ниво от 1 022.21 пункта, в сравнение с 1 021.93 вчера. Индексът скача с 0.8% тази седмица.

Щатските работодатели са добавили 230 000 нови работни места през юли, а безработицата е останала без промяна на близо шестмесечно дъно от 6.1%, според Bloomberg. Дефлаторът на персоналните разходи, който е инфлационният индикатор, предпочитан от Фед се е повишил с 1.7% на годишна база през юни, след като нарасна с 1.8% през май, което бе най-големият ръст от 2012 г.

Австралийският долар е на път да запише най-голямото си седмично понижение от май, след като PMI индекса на производството в Китай на HSBC Holdings Plc и Markit Economics окончателно остана на ниво от 51.7 за юли, в сравнение с първоначално обявените 52 пункта.

Австралийският долар поскъпна за кратко, след като данни за производството във втората най-голяма икономика в света показаха, че ръстът през миналия месец е бил най-големият от повече от две години.

Австралийският долар остана почти без промяна на ниво от 92.94 щатски цента, след като преди това поскъпна с 0.2%. Понижението му за седмицата е 1.1%.

Повечето азиатски валути поевтиняха спрямо долара. Филипинското песо изгуби 0.5% до 43.69 спрямо долара, докато корейският вон се понижи с 0.6% до 1 033.90, а малайзийският рингит изгуби 0.3% до 3.2067.