Доларът е на път да запише най-голямото си месечно повишение спрямо еврото от февруари миналата година, след като индикациите, че състоянието на щатската икономика се стабилизира, накараха трейдърите да засилят очакванията си, че Федералният резерв ще вдигне лихвите.

Доларът поскъпва през юли спрямо всичките 16 най-търгувани валути, без една, след като в последните дни стана ясно, че БВП на САЩ скача, потребителското доверие се е подобрило, а поръчките на дълготрайни стоки са нараснали.

Икономисти прогнозират, че очакваните утре данни ще покажат, че работодателите са добавили над 200 000 нови работни места през юли.

Австралийският долар се доближи до осемседмично дъно, след като разрешителните за строеж отбелязаха неочакван спад.

Доларът остана почти без промяна на ниво от 1.3396 спрямо еврото, след като поскъпва с 2.2% от началото на месеца. Доларът се оскъпи до 1.3367 вчера, което бе най-високото му ниво от 12 ноември насам.

Щатската валута се търгуваше на ниво от 102.78 спрямо йената в сравнение със 102.79 вчера, след като отбеляза ръст в предходните девет дни. Еврото се разменяше срещу 137.69 йени, в сравнение със 137.71 вчера.

Министерството на труда на САЩ ще обяви утре, че работодателите са разкрили 231 000 нови работни места през юли, в сравнение с 288 000 в предходния месец, според проучване на Bloomberg сред икономисти. Техните очаквания също така са, че нивото на безработицата остава 6.1%.

Вчера стана ясно, че най-голямата икономика в света е нараствала с 4% на годишна основа през второто тримесечие, след като отчете свиване от 2.1% в първите три месеца на годината. Предварителните очаквания бяха за 3% ръст на икономиката през второто тримесечие.

Доларовият индекс на Bloomberg, който следи представянето на долара спрямо 10 други основни валути, остана почти без промяна на ниво от 1 020.45, след като от началото на месеца нараства с 1.7%, което е най-голямото увеличение от май 2013 г.

Съдейки по фючърсните договори трейдърите смятат, че вероятността Федералният резерв да вдигне лихвата поне до 0.5% до септември 2015 г. е около 87%. В началото на юли вероятността бе около 78%.

Австралийският долар поевтиня спрямо повечето основни валути, след като днес стана ясно, че разрешителните за строеж са намалели с 5% през юни.

Австралийският долар падна с 0.1% до 93.19 щатски цента, след като вчера поевтиня до 93.04 цента, което бе най-ниското им ниво от 5 юни. Австралийската валута губи 1.2% през юли и е на път да запише първата си месечна загуба от януари.