Доларът се търгуваше близо до най-високото си ниво от осем месеца спрямо еврото на фона на нарасналите очаквания на инвеститорите, че щатската валута ще поскъпне с най-много от ноември 2012 г.

Доларът запази най-голямото си седмично повишение спрямо основните валути от март насам преди очакваните тази седмица данни, които според прогнозите ще отчетат, че ръстът в сектора на услугите в САЩ се е задържал до най-високото си ниво от поне от три години.

Инвеститорите също така очакват, че работодателите са добавили над 200 000 нови работни в шести пореден месец през юи, а икономическият растеж е нараснал през миналото тримесечие. Федералният резерв на САЩ утре започва своята традиционна среща за обсъждане на лихвената политика и това дали да ограничи още изкупуването на облигации.

Новозеландският долар пък днес падна до едномесечно дъно.

Щатският долар се търгуваше на ниво от 1.3430 спрямо еврото, без промяна в сравнение с 25 юли, когато достигна нивото 1.3422, което бе най-високото от 21 ноември насам. Доларът се разменяше срещу 101.80 йени в сравнение със 101.84. Еврото пък се търгуваше на ниво от 136.73 йени в сравнение със 136.77 преди това.

Доларовият индекс на Bloomberg, който следи представянето на долара спрямо 10 други основни валути, остана почти без промяна на ниво от 1 013.96 в сравнение с края на миналата седмица, когато се повиши с 0.5%. Това бе най-големият ръст от седмицата, приключила на 21 март.

Фючърсните трейдъри увеличиха бичите си залози за долара спрямо еврото до най-високото им ниво от ноември 2012 г.

Standard Chartered Bank Plc пък занижи прогнозата си за стойността на долара в края на годината, като смята, че щатската валута ще се разменя срещу 106 в сравнение със 110 преди това.

Предварителната стойност на PMI индекса за сектора на услугите в САЩ е 59.8 пункта за юли, според осреднената прогноза на икономистите, участвали в проучване на Bloomberg. Това би означавало ръст на сектора на услугите в девети пореден месец.

В отделно проучване икономисти смятат, че Министерството на търговията на САЩ ще обяви на 30 юли, че БВП на страната е нараснал с 3% на годишна основа през второто тримесечие. Спадът от 2.9% за първото тримесечие бе най-големият от първите три месеца на 2009 г.

Данните на Министерството на труда, които се очакват на 1 август, ще покажат, че неселскостопанската заетост е нараснала с 231 000 през юли, според прогнозите на икономисти.

Доларът е поскъпнал с 1.3% в последния месец. Йената се е повишила с 0.9% за същия период, докато еврото е изгубило 0.5%.

Новозеландският долар поевтиня спрямо всички основни валути. Кивито, както наричат още новозеландската валута, губеше 0.1% до 85.45 щатски цента, след като докосна нивото от 85.38, което бе най-ниското от 12 юни. Новозеландският долар достигна нивото от 88.36 на 10 юли, което бе най-високото от август 2011 г.