Новозеландският долар поевтиня с най-много от девет месеца след като централната банка на Нова Зеландия предупреди, за вероятността от “значително спад в стойността” на кивито, както още е известна националната валута. Австралийският долар поскъпна до триседмичен връх, след като излезлите данни за производството в Китай бяха по-доби от очакваните.

Кивито поевтиня поне с по 0.6% спрямо всичките 16 най-търгувани валути, след като управителят на Централната банка на Нова Зеландия Греъм Уийлър заяви, че настоящото му ниво е “неоправдано и неустойчиво”.

Еврото изравни най-ниското си ниво от ноември преди очакваните данни, които според прогнозите ще покажат ръст в производството. Йената продължава да поевтинява, след като износът на Япония отбеляза неочакван спад.

Новозеландският долар поевтиня с 1.3% до 85.92 щатски цента, като преди това докосна 85.91, което бе най-ниското от 12 юни насам. Кивито падна с 1.2% до 1.1002 спрямо австралийския долар, което също бе най-ниското ниво от 12 юни. Австралийската валута остана почти без промяна на ниво от 94.51 щатски цента в сравнение с вчера, след като докосна 94.71, което бе най-високото ниво от 2 юли насам.

Еврото падна до 1.3455 спрямо долара, изравнявайки най-ниското си ниво поне от 21 ноември, преди да се търгува почти без промяна в сравнение с вчера на ниво от 1.3460. Европейската валута се разменяше срещу 136.58 йени в сравнение с 136.64. Доларът се търгуваше на ниво от 101.47 спрямо йената.

Днешното поевтиняване ограничи ръста на новозеландския долар до 5.1% от началото на годината. Това все още е най-поскъпващата валута след австралийския долар сред 10-те най-търгувани валути, следени от корелационните индекси на Bloomberg. Щатският долар се търгува почти без промяна, докато еврото губи 2.4% от началото на годината.

Търсенето на австралийския долар нарасна, след като индекс, следящ производството в Китай нарасна до 18-месечен връх през юли, което увеличи перспективите, че правителството ще изпълни таргета си за икономическия растеж за 2014 г., който е от 7.5%. Австралия е най-големият търговски партньор на Китай.

Предварителната стойност на индекса на икономическата активност на HSBC Holdings Plc и Markit Economics бе на ниво от 52 пункта, в сравнение с очаквани от икономистите 51 пункта.

Износът на Япония е намалял с 2% на годишна база юни, показаха днес данни на Министерството на финансите. Предварителните очаквания на икономистите, участвали в проучване на Bloomberg, бяха за 1% ръст на износа.