Доларът е на път да запише второ поредно седмично повишение спрямо еврото преди очакваните днес данни, които, според икономистите, ще покажат, че поръчките на щатски дълготрайни стоки са нараснали през юни, което би бил поредният индикатор, че икономиката набира сила.

Вчера доларовият индекс на Bloomberg нарасна до най-високото си ниво от месец преди очакваните следващата седмица данни, които, според икономистите, ще покажат, че най-голямата икономика в света бележи ръст за второто тримесечие и че работодателите са създали нови работни места.

Британският паунд върви към трето поредно седмично понижение, преди очакваните данни за БВП днес.

Доларът се търгуваше почти без промяна на ниво от 1.3468 спрямо еврото, след като отбеляза ръст от 0.4% от началото на седмицата. Щатската валута се разменяше срещу 101.76 йени в сравнение със 101.82 вчера. Еврото остана почти без промяна на ниво от 137.06 спрямо йената.

Доларовият индекс на Bloomberg, който следи представянето на долара спрямо 10 други основни валути, бе на ниво от 1 012.19, след като нарасна до 1 012.54 вчера, което бе най-високото ниво от 18 юни. Индексът бележи повишение от 0.3% за седмицата.

Поръчките на щатски дълготрайни стоки са нараснали с 0.5% през юни, след като паднаха с 0.9% в предходния месец, според проучване на Bloomberg сред икономисти, преди очакваните днес данни на Министерството на търговията.

Икономистите прогнозират, че данни през следващата седмица ще покажат, че икономиката е нараснала с 2.9% на годишна основа през второто тримесечие, след като за предходните три месеца отчете свиване. Очакванията по отношение на данните за неселскостопанската заетост са, че икономиката е създала 200 000 места през юни.

Доларът е поскъпнал с 0.8% през последния месец спрямо кошница от десет други валути. Йената се е оскъпила с 0.9%, докато еврото губи 0.6%.

Доларът ще поскъпне до 1.32 спрямо еврото и 105 спрямо еврото до края на годината, според осреднените очаквания на анализатори, участвали в проучвания на Bloomberg.

Паундът е на път да запише най-дългата си серия от седмични понижения от март насам, след като данни вчера показаха, че продажбите на дребно във Великобритания са нараснали с по-малко, отколкото икономистите прогнозираха.

Британската икономика е нараснала с 0.8% през второто тримесечие, изравнявайки темпа си на растеж от предходното тримесечие, според предварителните очаквания на икономистите, участвали в проучване на Bloomberg. Официалните данни трябва да излязат днес.

Паундът остана почти без промяна на ниво от 1.6994 спрямо долара, след като падна с 0.6% за седмицата. Британската валута поевтиня до 1.6967 долара вчера, което бе най-ниското ниво от 25 юни насам.