Азиатските индекси извън Япония се понижиха, индонезийската рупия отбеляза втория си пореден дневен спад спрямо долара, докато медта заличи седмичния си ръст.

Индексът MSCI Asia Pacific се понижи с 0.4%, насочвайки се към повишение за седмицата от 1.4%. Индексът, следящ представянето на китайските компании в Хонконг, се понижи с 0.3%, след като добави 5.6% предходните три дни.

Виж още: Dow 20 000 и после нов срив?

Фючърсите на Standard & Poor’s 500 загубиха 0.1% от стойността си, след като вчера достигнаха нов исторически рекорд в рамките на деня.

Доларовият индекс се задържа близо до най-високите си стойности от 18 юни насам. Силният долар съдейства за продължаващото понижение в цената на златото, което се насочва към второ поредно седмично понижение. Медта загуби 0.4% от стойността си.

Китайските индекси могат да се повишат с нови 20% след ръста с 19% от 20 март на индекса, следящ представянето им в Хонконг, смята Марк Мобиус, изпълнителен директор на фонда Templeton Emerging Markets Group.

Фондът на Мобиус, управляващ активи на стойност 12 милиарда долара, се е представял по-добре от 94% от фондовете. Мобиус харесва акциите на държавните банки и енергийните компании поради ниските им финансови оценки .

„Макар финансовите оценки все още да не са прекомерно завишени, най-вероятно ще има ограничения пред предстоящия ръст за щатските пазапи“, смята Матю Шерууд, ръководител звено Фондови пазари в Perpetual Ltd., цитиран от Bloomberg.

“Когато пазарът се понижава, спадовете са бързо преодолявани предвид на продължаващата парична подкрепа, оценките и подобряващия се ръст на икономиката“, допълва още анализаторът.

Японският Nikkei 225 се повиши с 0.6%, с което ръстът му за седмицата възлиза на 1%, което е и второто му поредно седмично повишение.

Йената се търгува без съществено изменение спрямо долара при нива от 101.77 йени, след като поевтиня с 0.3% спрямо зелените пари и достигна ниво от 101.86 - най-високото от 9 юли насам. За седмицата йената е загубила 0.4% от стойността си.

Златото поевтиня с 0.2% до 1 291.40 пункта и е на път към най-ниското си затваряне от 18 юни насам.

Близо 77% от компонентите на S&P 500, които ще оповестят своите резултати през този отчетен сезон, са превишили средните очаквания на анализаторите за печалба, докато 66% са превишили прогнозираните приходи.

Печалбите на компаниите от индекса се очаква да са се повишили с 6.2% през изминалото второ тримесечие, докато продажбите се очаква да са нараснали с 3.3%.