В началото на четвъртото тримесечие на годината има един пазар в Азия, за който инвеститорите са особено въодушевени - Япония.

Третата най-голяма икономика в света в момента изпитва затруднения от увеличението на данъка върху продажбите през април, но поевтиняващата йена, повишаващите се корпоративни печалби и привлекателните оценки вероятно ще доведат до ръст в цените на акциите в идните месеца, твърдят анализатори, цитирани от CNBC.

"Ще се получи комбинация от стойност и растеж. Японският пазар е евтин, така че има стойност, а освен това ще имаме ръст на печалбите," казва Джеспър Кол, от JP Morgan Securities Япония.

"Печалбите на компанията ще нараснат. Корпоративна Япония се преструктурира и производителността е на път да избухне," смята той.

Японският борсов индекс Nikkei 225 изостава по ръст от останалите индекси в региона, като се е повишил с една 0.7% от началото на годината. За сравнение индийският индекс Sensex и китайският Shanghai Composite са се повишили с 26% и 12%, респективно.

Няколко други анализатори също споделят оптимизма на Кол.

"Абеномиката (от името на премиера на страната Шиндзо Абе) бележи напредък, макар и бавен, йената продължава да поевтинява, което е добре за акциите, а реформата в пенсионния фонд е огромен потенциален катализатор," казва Саймън Гроус-Ходж от LGT Bank.

Капиталовите пазари на азиатските икономически гиганти Индия и Китай също се очаква да се представят добре и да увеличат ръста си от началото на годината.

Два катализатора за китайския пазар са предстоящото свързване на пазарите в Шанхай и Хонконг, което ще даде на инвеститорите по-голям достъп до китайските акции, както и Четвъртият пленум на Китайската комунистическа партия, където управляващите се очаква да се концентрират върху консолидиране на усилията в борбата с корупцията и задълбочаване на реформите за постигане на траен икономически растеж.

"Очакваме, че пленумът ще ускори реформите, така че сме положително настроени относно Китай. Трябва обаче да се подбират акциите," казва Уве Парпарт, старши анализатор в Reorient Group.

В Индия признаците за икономически възход и нови реформи ще спомогнат допълнително за ръста на пазара. Въпреки че пазарните наблюдатели предупреждават, че лесните пари вече са били направени.

"В Индия се случват доста добри неща, но човек се опасява дали може да стане по-добре от това?" казва Гроус-Ходж.

На фона на набиращата скорост щатска икономика, инвестори твърдят, че експортно ориентираните пазари, като Тайван и Южна Корея, също ще извлекат ползи в последните три месеца на годината.

"Данните за щатската икономика показват ръст в капиталовите разходи, което е положително за Тайван и Южна Корея," казва Гроус-Ходж.

Тайванският индекс Taiex и Южнокорейският Kospi нарастват с 4.1% и 0.4%, респективно, от началото на годината.

Някои азиатски пазари обаче ще имат проблеми, смятат анализатори.

В Австралия слабите фундаменти на местната икономика, малкият растеж в печалбите на акция и поставената под натиск местна валута не са положителни индикатори за акциите, предупреждават от Goldman Sachs.

В същото време акциите в Хонконг са изправени пред предизвикателства на фона на увеличаването на лихвите, по-малкия икономически растеж в Китай и по-високите оценки на книжата в сравнение с компаниите от континентален Китай, смятат анализатори.

"Хонконг е в центъра на най-различни събития. Първо ще видим как ще се развие настоящата напрегната политическа ситуация," казва Парпарт. "Освен това, по-високите лихви ще са неблагоприятни за Хонконг, защото недвижимите имоти са съществена част от пазара, така че има известен натиск," добавя той.