Японските акции регистрираха най-голямото си дневно повишение за тази година, като индексът Nikkei 225 добави близо 3.7% към стойността си. Сериозно повишение отбелязаха и останалите азиатски индекси, като индикаторът MSCI, следящ представянето в региона, добави 1.3%.

Повишението на японския индекс до голяма степен се предопредели от очакванията, че правителственият пенсионен фонд в страната, управляващ 1.2 трлн. долара, ще повиши експозицията си в местни активи до около 25%.

Отваряне на положителна територия сочат фючърсите на щатските и европейските индекси, като тези на широкия S&P 500 се търгуват близо до психологическата граница от 1 900 пункта.

Китайският основен индекс добави 0.5% към стойността си, след спекулации за нова финансова инжекция от страна на централната банка в размер на 200 млрд. юана (32.66 млрд. долара) в тримесечни заеми в шест от средно големите банки на страната.

Изнесени през изминалата седмица данни посочиха очаквания за регистриране на най-слабия ръст на Китай от над пет години насам през третото тримесечие на годината.

Въпреки че всички основни индекси приключиха петъчния ден с повишение от над 1%, широкият щатски S&P 500 регистрира четвърто седмично понижение, което бе най-дългата му губеща серия от над три години насам.

Резултатите на водещите щатски компании ще продължат да са в центъра на вниманието на инвеститорите, като се очаква през тази седмица 128 компонента на S&P 500 и шест на Dow Jones да изнесат своите резултати.

До момента 64.2% от компаниите от широкия индекс са изнесли по-добри от очакванията резултати. Това е малко под средната норма за последните четири тримесечия, но по-добре от средното за последните 20 години.

Брентът се повиши с 0.1% до 86.22 долара за барел, възстановявайки се частично от близо четиригодишното си дъно от изминалата седмица. Фючърсите на щатския суров петрол се повишиха с 0.5% до 83.11 долара за барел с доставка през декември.

Спот цената на златото се понижи минимално с 0.1% до 1 236.06 долара за унция, след като отбеляза второ поредно седмично повишение през изминалата седмица.