Японският индекс Nikkei 225 може да се повиши до 15 500 пункта - ниво, невиждано от януари тази година, според технически анализатори от Nomura Holdings Inc.

Причина за повишението му може да е така нареченото „златно пресичане“ в техническия анализ - когато краткосрочна пълзяща средна величина се повиши над по-дългосрочна.

На 12 юни 25-дневната пълзяща средна величина на индекса се повиши над 75-дневната, което се случва за пръв път от септември миналата година насам. Това допълнително добавя към бичите признаци за бъдещото движение на индекса.

Освен това Nikkei 225 проби трендовата линия, формирана между 30 декември и 3 април, която ограничаваше възходящото му движение.

Повишение до 15 500 пункта би означавало повишение от 2.7% от нивото на затваряне на показателя в края на миналата седмица.

„Индексът ясно се повиши над трендовата линия и събира сила“, коментира Тошида Ямаучи, анализатор в Nomura Holdings Inc., цитиран от Bloomberg. “Корекцията, която видяхме от януари насам, е приключила и пазарът е на път да се повиши“, допълва още специалистът.

Индексът Nikkei 225 се е възстановил със 7.8% от дъното си на 19 май до края на миналата седмица. Той все още е най-зле представящият се пазар сред развитите икономики.

След достигането на нивото от 15 500 пункта обаче е възможно индексът да претърпи корекция заради силното му и кратко повишение, смята още Ямаучи.