След изключителната 2013, японският Nikkei се превърна в един от най-изоставащите индекси в световен мащаб през тази година. Според икономисти обаче това може да се промени и индексът да започне да се представя отново добре в бъдеще.

„Перспективите за изпреварващ ръст на Nikkei са добри, особено предвид на възможните по-нататъшни агресивни стимули от страна на японската централна банка“, смята Джулиян Джесъп, главен икономист в Capital Economics, цитиран от CNBC.

Според специалисти от Capital Economics японският индекс е възможно да се повиши с 20% от настоящите си нива до около 17 000 до края на март следващата година. От финансовата институция очакват по-нататъшен ръст на индекса до 18 500 до март 2016 година.

Сбъдването на тази прогноза би било драматичен обрат при представянето на японския индекс, който се понижи с 13.2% от началото на годината, след ръста си от 55% през изминалата година.

Опасенията за негативното влияние на повишения данък добавена стойност през април бяха сред основните причини за силното му понижение. Към това се добави и несигурността, свързана със структурните реформи в Япония.

Тези опасения се споделят и от Capital Economics, но от там са на мнение, че японската централна банка ще предприеме по-нататъшни агресивни стимули за стимулиране на ръста на икономиката.

„Монетарните стимули могат да са ключов двигател предвид на това, че те ще доведат до поевтиняване на йената и добавяне на печалби за експортноориентираните компании“, според Марсел Тиелиант, икономист в Capital Economics. Той очаква йената да поевтинее до 120 йени за долар спрямо настоящите й нива от 101.5 йени за долар.

Тиелиант добавя, че таргетът на японската банка за инфлация от 2% може би е прекалено оптимистичен. Веднъж когато централната банка осъзнае, това тя ще добави към стимулите, за да достигне желаните инфлационни нива, смята анализатора.

От японската банка очакват инфлацията да се повиши до 1.3% за тази фискална година и до 1.9% за следващата.

„На Япония ще й е нужно дълго време, за да възстанови загубеното инвеститорско доверие“, според Джереми Бенет, изпълнителен директор на Nomura International, цитиран от CNBC. Слабото представяне на японските индекси през тази година обаче не е променило позитивните очаквания за пазара на Бенет.