Йената падна до най-ниското си ниво спрямо долара от октомври 2008 г. насам, след като спредът при лихвите по щатските и японските държавни облигации достигна най-високото си ниво от април 2011 г.

Японската валута е на път да запише седмото си поредно седмично понижение спрямо долара преди срещите през следващата седмица на Федералния резерв и Централната банка на Япония. Йената падна до петгодишен минимум спрямо еврото и е на път да запише пето поредно седмично понижение, преди очакваните днес изказвания на вицепрезидента на ЕЦБ Витор Констансио и още няколко членове на изпълнителния съвет на банката.

Йената падна с 0.4% до 103.81 йени за долар в сравнение с вчера и е на път да запише 0.9% понижение за седмицата, след като преди това бе паднала до 103.87. Японската валута изгуби 0.4% до 142.70 йени за евро и е на път за отчете 1.2% седмично понижение, след като докосна нивото от 142.83, което бе най-слабото от октомври 2008 г. Еврото остана почти без промяна спрямо долара на ниво от 1.3747, отчитайки повишение от 0.3% спрямо 6 декември.

Лихвите по щатските държавни облигации нараснаха вчера, след като данните за продажбите на дребно се оказаха по-добри от очакваните. Продажбите са нараснали с 0.7% на месечна база през ноември, което е най-голямото повишение от юни.

Лихвата по 10-годишните облигации остана почти без промяна на ниво от 2.88% в сравнение с вчера, когато нарасна с два базисни пункта. Спредът с еквивалентните японски държавни облигации бе 2.19 процентни пункта, близо со 2.5-годишния минимум от 2.24 достигнат на 5 декември.

Централната банка на Япония, която изкупува японски държавни облигации за над 7 трлн. йени (67.4 млрд. долара) всеки месец, започва двудневна среща на 19 декември.

Йената е поевтиняла с 15% от началото на годината, което е най-голямото понижение спрямо 10-те основни валути следени от корелационния индекс на Bloomberg. Доларът е поскъпнал с 4%, докато еврото се е повишило с 8.9%, което е най-големият ръст.