Доларът ограничи спада си спрямо еврото на фона на очакванията, че евентуално споразумение за бюджета на САЩ ще подобри изгледите за ограничаване на стимулите за икономиката от страна на Федералния резерв, които обезценяват щатската валута.

Доларовият индекс на Bloomberg прекъсна четиридневното си понижение, след като стана ясно, че около преговорите за бюджета на САЩ има споразумение за облекчаване на автоматичните ограничавания на разходите с около 60 млрд. долара за две години и за намаляване на дефицита с 23 млрд. долара. Йената се оттласна от шестмесечното си дъно спрямо долара, след като технически индикатори показаха, че поевтиняването на валутата е било прекалено голямо.

Доларът остана почти без промяна на ниво от 1.3758 долара за евро, в сравнение с вчера, когато бе на ниво от 1.3795, най-ниското от 29 октомври насам. Доларът поевтиня с 0.2% до 102.64 йени. Еврото пък се обезцени с 0.2% до 141.23 йени в сравнение с вчера, когато докосна нивото от 142.17, което бе най-високото от октомври 2008 г.

Доларовият индекс на Bloomberg, който следи представянето на долара спрямо 10 основни валути, бе на ниво от 1 012.66 пункта, след като падна до 1 012.57 вчера, което бе най-ниското от 31 октомври насам.

Четиринадесетдневният RSI на йената спрямо еврото бе 27, или под нивото от 30, което е индикатор, че цената на даден активи е паднала прекалено бързо и може би е на път да обърне посоката. RSI на йената спрямо долара бе 37.

Йената е поевтиняла с 19% през последната година спрямо кошница от 10 основни валути, следени от Bloomberg. Еврото пък е добавило 9.5% към стойността си за същия период, докато доларът е поскъпнал с 2.8%.

Лихвата по 10-годишните щатски държавни облигации бе 2.80%, или с 2.14 процентни пункта повече от лихвата по 10-годишните японски държавни облигации.

Търсенето на еврото получи подкрепа преди очакваните днес данни, които според прогнозите ще покажат ръст на потребителските цени в Германия и на промишленото производство в еврозоната.

Потребителските цени в Германия вероятно са се повишили с 0.2% на месечна база през ноември, според предварителните очаквания на икономистите, участвали в проучване на Bloomberg News.

Промишленото производство в еврозоната вероятно отчита ръст от 0.3% през октомври в сравнение с предходния месец, според прогнозите на икономистите, участвали в проучване на Bloomberg. Данните от Евростат се очакват утре.

Изнесените вчера данни показаха ръст на фабричното производство в Италия, който бе по-висок от очаквания.

Вицепрезидентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Витор Констансио ще говори днес във Франкфурт. В интервю миналия месец той заяви, че отрицателна лихва по депозитите ще бъде въведена само при “доста екстремни ситуации” и че изпълнителният съвет на банката “не е особено близо до вземането на решение.” ЕЦБ остави основната си лихва без промяна на 5 декември.