Доларът запази ръста си спрямо йената преди очакваните изказвания на президенти на регионални подразделения на Федералния резерв на фона на спекулациите, че централната банка на САЩ обмисля ограничаване на стимулите за икономиката още през следващата седмица.

Президентът на подразделението на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард и на подразделението в Далас Ричард Фишер, се очаква да говорят днес. Еврото достигна петгодишен връх спрямо йената преди очакваните данни, които според прогнозите ще покажат ръст на промишленото производство в Германия. Австралийският долар запази двудневното си повишение, след като търговският излишък на Китай достигна четиригодишен връх.

“Ако Лакър и Фишер кажат нещо в подкрепа на ограничаването на стимулите през декември, това ще предизвика изкупуване на долара, и бихме могли да видим върха от май при двойката долар/йена,” казва Тошия Ямаучи, валутен анализатор в Ueda Harlow Ltd., визирайки президентът на подрезделението на Фед в Ричмънд Джефри Лакър и петгодишния връх от 103.74 йени за долар.

Доларът поскъпна с 0.1% до 103 йени по-рано днес. Щатската валута докосна нивото от 103.38 йени на 3 декември, което бе най-високото от 23 май насам. Доларът остана без промяна на ниво от 1.3706 долара за евро в сравнение с края на миналата седмица. Еврото пък се оскъпи с 0.1% до 141.15 йени за евро, след като докосна 141.55, което бе най-високото от октомври 2008 г. насам.

Фючърсните трейдъри увеличиха залозите си, че йената ще поевтинее спрямо долара. Нетните къси позиции при йената са били 133 383 на 3 декември, или най-много от юли 2007 г. насам. За сравнение седмица по-рано те са били 123 202.

Президентът на Фед в Сейнт Луис Нулард заяви на 20 ноември, че добри данни за заетостта могат да увеличат шансовете за ограничаване на стимулите за икономиката още този месец.

Фед вероятно ще започне да намалява изкупуваните всеки месец облигации на срещата си на 17-18 декември, според 34% от икономистите участвали в проучване на Bloomberg. Данните от САЩ през миналата седмица показаха, че нивото на безработица е паднало до петгодишно дъно от 7% през ноември.

Азиатско-тихоокеанският индекс MSCI Asia Pacific нарасна с 0.7%, след скок от 0.9% при глобалния индекс MSCI World в края на миналата седмица.

Търговският излишък на Китай е нараснал до 33.8 млрд. долара, което е най-високото му ниво от януари 2009 г.

Австралийският долар остана почти без промяна на ниво от 91.03 щатски цента и поскъпна с 0.1% до 93.76 йени.

Промишленото производство на Германия вероятно е нараснало с 0.7% на месечна база през октомври, според прогнозите на икономистите, участвали в проучване на Bloomberg News. Официалните данни се очакват днес.