Еврото докосна най-високата си стойност от близо шест седмици спрямо долара преди очакваните днес данни, които според прогнозите ще отчетат ръст на промишленото производство във Франция.

Еврото е на най-високото си ниво от пет години спрямо йената преди очакваното изказване днес на президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги.

Доларът поскъпна до шестмесечен връх спрямо японската валута, след като президентът на подразделението на Федералния резерв на САЩ в Далас Ричард Фишер заяви, че централната банка трябва да ограничи стимулите за икономиката колкото е възможно по-скоро.

Британският паунд докосна двегодишен връх спрямо долара преди очакваните данни за фабричното производство във Великобритания.

Еврото поскъпна с 0.1% до 1.3753 долара в сравнение с 1.3739 вчера, след като докосна 1.3768, което бе най-високото ниво от 30 октомври насам. Еврото се оскъпи с 0.1% до 142.09 йени, след като преди това достигна 142.12 - ниво, невиждано от октомври 2008 г.

Доларът се разменяше срещу 103.31 йени в сравнение с 103.27 пункта вчера, след като преди това бе поскъпнал до 103.39, което бе най-високото ниво от 23 май насам.

Промишленото производство на Франция вероятно е нараснало с 0.1% на месечна база през октомври, според предварителните очаквания на икономистите, участвали в проучване на Bloomberg News.

Драги, който се очаква да говори на конференция в Рим днес, даде индикации на 5 декември, че евентуални нови дългосрочни операции по рефинансиране за облекчаване на условията за ликвидността за банките трябва да гарантират, че парите преминават в реалната икономика в еврозоната, която излиза от най-дългата си рецесия. Кредитирането в еврозоната се свива в 18 поредни месеца.

Еврото увеличи ръста си спрямо долара, след като стопове „купува“ бяха задействани около нивото 1.3750, казва Юджи Сайто от Credit Agricole Corporate & Investment Bank. “В краткосрочен план вниманието е насочено към изказването на Драги, който миналата седмица не даде индикации за допълнително облекчаване на монетарната политика.”

Президентът на подразделението на Фед в Далас Ричард Фишер вчера заяви, че централната банка е направила “повече от достатъчно” по отношение на изкупуването на облигации. Според него Фед би трябвали да започне ограничаването на стимулите за икономиката възможно най-скоро.

Фед вероятно ще реши да започне да ограничава количеството на изкупуваните облигации на срещата си на 17-18 декември, според 34% от икономистите, участвали в проучване на Bloomberg на 6 декември, в сравнение със 17% през ноември.

Данните от САЩ миналата седмица показаха, че нивото на безработицата в страната е паднало до петгодишни дъно от 7% през ноември.

Йената е на път да стане най-големият губещ сред 10-те най-търгувани валути и през тази година. Ако това стане, йената ще е била най-силната валута в пет години от 1998 г. насам и най-слабата също в пет години, според анализ на Deutsche Bank.

Промишленото производство на САЩ вероятно е нараснало с 0.4% на месечна база през октомври, според проучване на Bloomberg сред икономисти.

Управителят на Централната банка на Великобритания Марк Карни заяви вчера, че възстановяването на британската икономика трябва да продължи още известно време преди тя да може да издържи на по-високи лихви.

Паундът поскъпна с 0.2% до 1.6457 долара, след като докосна нивото от 1.6466, което бе най-високото от август 2011 г. насам. Паундът добави 0.5% до 1.6430 долара вчера.