Еврото се търгува близо до най-високото си ниво от пет седмици насам спрямо долара преди данните за заетостта и безработицата в САЩ. Според специалисти обаче силата на единната валута може да продължи, след като въпросът за отрицателни лихви в еврозоната вече не е на дневен ред.

Вчера президентът на ЕЦБ Марио Драги увери пазара, че финансовата институция няма намерение за по-нататъшно разхлабване на паричната политика, което изпрати еврото нагоре. Банката също така повиши прогнозирания си ръст за следващата година в еврозоната с 0.1 процентен пункт до очакван ръст от 1.1%.

През миналият месец ЕЦБ изненадващо понижи лихвите в еврозоната с 25 базисни пункта до 0.25%.

Единната валута се разменя при нива от 1.3668 около два часа преди изнасянето на ключовите данни за заетостта в САЩ.

По-слаби от очакваните данни биха намалили спекулациите за ограничаване на стимулите от страна на Фед и биха довели до по-нататъшно поскъпване на единната валута според анализатори. Средните очаквания са за 180 000 нови работни места в САЩ през ноември, което би било под създадените 204 000 нови работни места месец по-рано.

„Драги заяви, че ЕЦБ има много опции и все още не е решила кои от тях да използва. Пазарът обаче прие това като признак, че няма да има повече монетарни стимули от страна на ЕЦБ в краткосрочен план“, коментира Чанг Ланг от Mizuho Bank. „Друг бичи фактор е повишаването на прогнозирания ръст на еврозоната“.

Налице е сериозна съпротива при 1.37 според анализатори и, ако това ниво бъде преодоляно, е напълно възможно еврото да поскъпне към нива от 1.40. Понижение под 1.355 обаче, би променило възходящите очаквания и може да инициира спад към 1.32.