С наближаването към края на годината, много от валутните търговци си задават въпроса накъде ще се движи от тук нататък една от водещите за пазара и най-ликвидна валутна двойка – ЕUR/USD.

Анна Коулинг от AnnaCoulling.com отправя технически поглед към най-широко търгуваната двойка от всички основни валути, за да се опита да разгадае бъдещата посока през следващата година.

Дори един бегъл поглед на седмична графика към евро-долар ни разкрива поразителна информация, и не на последно място за общия спад в активността (по отношение на обема) при тази двойка, която постоянно се е плъзгала надолу от върховете в средата на 2011 година, коментира Коулинг.

По време на тази фаза на ценовото движение, върховете и дъната са ясно дефинирани, особено в баровете с ултра високи обеми, които не са успели да прокарат цената по-високо, и са задържали евро-долар в сравнително тесни граници.

Диапазонът на търговия за 2013 г. е бил ясно определен с пода на подкрепа при 1.2800 и също така тавана при нива от около 1.3750.

Интересно е да се отбележи, че от лятото възстановяването на двойката в този период от време е било свързано с основно намаляващ обем, което предполага по-дълъг срок на липса на интерес към еврото.

През последните три седмици, тази липса на интерес също така бе наблюдавана отново чрез стесняване на ценовите спредове, сравнени със средния обем, докато се доближаваме до нивото 1.36 още веднъж.

От техническа гледна точка, и предвид на проявените силни подкрепи при 1.34, е възможно да станем свидетели на още един възходящ импулс н навлизането в 2014-та година към 1.3800. Всяко поскъпване отвъд 1.3800 обаче изглежда малко вероятно в краткосрочен план.

* източник Варчев Финанс