Азиатският индекс MSCI Asia Pacific се понижи, регистрирайки първия си спад от три дни от 0.7% до ниво от 139.80 пункта. Инвеститорите започнаха да повишават очакванията си за ограничаване на стимулите от страна на Фед, преди предстоящата през следващата седмица среща на резерва относно лихвите и паричната политика.

„Вълна от промяна на апетита към риск заля пазарите“, коментира Матю Шерууд, анализатор в Perpetual Ltd., цитиран от Bloonberg. “Дебатът за ограничаването на стимулите е основна тема на пазарите в момента. Все още смятам, че Джанет Йелън едва ли ще прибегне до ограничаване на стимулите преди да са миналия няколко месеца в новата й роля“, допълва специалистът.

Йелън се очаква да заеме постът на председател на Фед от първия януари. В последните си изказвания тя даде да се разбере, че смята преждевременното ограничаване на стимулите, като опасно за възстановяването на щатската икономика.

Над 8 трилиона долара е била добавена към пазарната капитализация на световните пазари, най-много от 2009 година насам, след като централните банки по света разхлабиха паричните си политики, за да стимулират икономиките си.

Японските индекси отбелязаха понижения, след поскъпването на йената спрямо долара и останалите основни валути. Индексът Topix загуби 0.5% от стойността си, а австралийският S&P/ASX 200 загуби 0.8%, понижавайки се за пети пореден ден.

Хонконгският основен индекс се понижи с 1.4%, а шанхайският загуби 1.6%.

Политиката на ръководителят на японската централна банка съдейства за повишението с 46% на японския Topix, правейки индекса най-повишаващия се основен индекс през тази година.

Щатските индекси се понижиха, след като широкият индекс S&P 500 достигна нов рекорд вчера. Акциите на GM загубиха 1.2% от стойността си, след като стана ясно, че правителството на САЩ е продало остатъчния си дял в компанията.

Петролът се търгува близо до най-високото си ниво от шест седмици насам, след като добави 1.2% към стойността си вчера до ниво от 98.51 долара за барел с доставка през януари. Поскъпването стана реалност след данните за понижението на запасите на суровината със 75 милиона барела за предходната седмица.