Щатската инвестиционна банка Goldman Sachs прогнозира „значително понижение“ в цената на златото през следващата година след загубите на метала от близо 26% през настоящата.

Унцията злато най-вероятно ще поевтинее с поне 15% през следващата година, според доклад на банката. От там предупреждават също така за значителен риск от поевтиняване и при останалите суровини.

Спадът на златото най-вероятно ще го отведе до нива от 1 057 долара за унция, невиждани от началото на 2010 г., смятат анализаторите на банката.

По-добри от очакванията данни повишиха очакванията за намаляване на стимулите от страна на Фед за щатската икономика, което ще се отрази негативно върху цената на благородния метал и при останалите суровини.

Според някои пазарни наблюдатели на златото тепърва му предстои да наглася цената си към новата реалност на липса на стимули от страна на резерва.

Цената на златото е изключително чувствителна към политиката на стимули от страна на Фед. През септември дойде голямата изненада, че няма да бъдат съкращавани стимулите скоро, което инициира поскъпването на благородния метал с 5%, според пазарни наблюдатели.

Някои от бичи настроените инвеститори обаче запазват позитивните си очаквания. Един от тях е Виктор Тианпирия, суровинен стратег в ANZ, който очаква цената на метала да е с 16% по-висока до края на следващата година при ниво от 1 450 долара за унция, благодарение на силното й физическо търсене в Китай.