Златото възстанови част от изгубеното, като се търгува при нива от 1 350 долара за унция с незабавна доставка на стоковите пазари.

Възможно е благородният метал да намери своя пик през ноември, когато е и пикът във физическото му търсене в един от най-големите му потребители – Индия, според анализатори от Societe Generale.

Според специалистите от банката обаче, едва ли ще видим нива в цената на жълтия метал над 1 400 долара.

От банката припомнят още, че средното представяне на златото през ноември е повишение от 3.8%.

Разбира се, има и редица анализатори, които са на противоположното мнение. Ето и какви са техните мотиви:

На първо място, редица златодобивни компании не могат да си позволят да продължат производството при трайно понижение в цената на метала под 1 250 долара за унция. Това би довело до физическо намаляване на предлагането.

На второ място, ниската цена на златото може да инициира значителни покупки от централни банки на страни като Китай, например. Страната е повишавала златните си резерви във всяка от годините от 2000 г. насам.

Към края на 2012 г. тя е разполагала с 920 тона резерви, което е близо два пъти повече, в сравнение с тези от 475 тона година по-рано. Подобен синдром започва да се наблюдава и в други страни, като Русия.

Поевтиняването на златото инициира бум във физическото му търсене в страни като Индия. След срива през април страната е внесла 16.5 тона злато, което е два пъти повече в сравнение с година по-рано.

На следващо място като фактор, който ще предопределя поскъпването на златото, се сочи поевтиняването на долара. Налице е обратна корелация между цената на златото и щатската валута. Тоест поевтиняването на долара традиционно е позитивен фактор за цената на златото. Доларът е при двугодишен минимум спрямо еврото и при няколкогодишен спрямо много от другите основни валути.

И на последно място, като двигател в цената на златото се сочи инфлацията. Тя е нова реалност, с която ще се сблъскваме, и която се предопределя от облекчената парична и стимулираща политика на повечето от основните централни банки по света.