Златото ще поевтинява през всяко от следващите четири тримесечия и ще достигне четиригодишно дъно, според най-акуратните през изминалата година анализатори на суровини. Причината за това ще е намаляващото търсене на метала прогнозират още те пред финансовото издание Bloomberg.

Златото ще поевтинее до средно 1 175 долара за унция през третото тримесечие на следващата година, или със 7.8% под настоящото си ниво.

За последен път цената на благородния метал е била при посоченото ниво през 2010 година.

Над 63 милиарда долара са били заличени от капитализацията на „златните фондове“ в първата им годишна загуба от 13 години насам. Златото поевтиня след намирането на частично решение на бюджетната криза в САЩ, като се търгува рано тази сутрин при нива от 1 277 долара за унция.

„Желанието на инвеститорите да купуват злато като хеджиращ инструмент срещу последствията от монетарната политика на Фед се е понижило значително“, според Том Кендал, стратег в Credit Suisse Group AG, цитиран от Bloomberg. “Когато имате други класове активи, като акциите например, които се представят толкова добре, трудно бихте насочили вниманието си към инвестиции в нещо като злато, което при това е в низходящ тренд“, допълва още специалистът.

Златото поевтиня с 24% през тази година, след като изпадна в „мечи пазар“ от април насам. То в момента е с 34% под рекордната си стойност от 1 921.15 долара, постигната през септември 2011 година.

Индексът, следящ представянето на суровините, се понижи с 1% от началото на януари, докато този, следящ представянето на световните борси - MSCI All-Country World Index е добавил 15|% към стойността си.

Златото поевтиня през този месец, дори въпреки частичното затваряне на щатската администрация и опасенията от дефолт за водещата световна икономика.

Фед се ограничи от намаляване на стимулите за икономиката при предходната си среща, но според пазарните наблюдатели такива действия ще бъдат предприети на някоя от следващите срещи на резерва. Това е друг фактор, който се очаква да се отразява негативно върху цената на златото в средносрочен план.

Щатската икономика се очаква да ускори ръста си до 2.6% през следващата година, в сравнение с 1.6% през тази, което може да означава по-нататъшно избягване на жълтия метал като инвестиция.