Хеджфондовете са намалили бичите си залози за златото, добавяйки най-много къси позиции в благородния метал от четири седмици насам заради нарастване на очакванията за края на стимулите от страна на Фед в скоро време. Златните позиции са се понижили с най-много от април тази година.

Нетните позиции в злато са намалели с 13% до 87 689 фючърса на опции за седмицата до 5 ноември, според данни на комисията за фючърси.

Късите залози са нараснали с 37% за посочения период, което е най-много от 15 октомври насам, докато дългите са намалели с 4.9%.

Съвместните златни позиции на 18-те най-големи индексни фондове в САЩ, базирани върху суровини, са намалели с 20% до 658 263 контракта.

Шестнадесет анализатори очакват цената на златото да се повиши през тази седмица, докато 11 очакват понижение, според проучване на Bloomberg.

Златото се понижи с 23% от началото на годината, насочвайки се към най-голямото си годишно понижение от 1981 г. насам. Ръстът в заетостта в САЩ с повече от очакваното до голяма степен допринесе за поевтиняването на благородния метал.

Цената на златото се понижи с 2.2% до 1 284.60 долара за унция през изминалата седмица, като фючърсите се търгуват без съществена промяна днес при 1 285 долара за унция.

За периода между декември 2008 г. и юни 2011 г. златото поскъпна със 70%, след като Фед наля над 2 трлн. долара във финансовата система, купувайки обратно държавен дълг.

Според анализатори от щатската инвестиционна банка Goldman Sachs Group златото ще се задържи на нива от около 1 300 долара през тази година и ще поевтинее до 1 050 долара до края на следващата година в следствие на подобряващата се икономическа ситуация в САЩ.

Понижението в цената на златото е намалило стойността на индексните фондове, държащи злато, с 64 млрд. долара.

Очакванията са потреблението на злато в Индия да се понижи по време на фестивалите в страната през тази година. Потреблението на злато в страната допринася за около 20% от световното.