Азиатските индекси се движеха между положителна и отрицателна територия в очакване на намиране на решение на бюджетната криза в САЩ вчера. Надеждите, че подобно разрешаване е все по-близо изпрати долара нагоре спрямо повечето основни валути.

Индексът MSCI Asia Pacific се понижи минимално с 0.2% до ниво от 138.78 пункта рано тази сутрин, след като по-рано през деня се повишаваше с толкова.

„Пазарът очевидно очаква намиране на решение в САЩ“, коментира Доналд Уилиямс, инвестиционен стратег в Platypus Asset Management Ltd., цитиран от Bloomberg.

Японският Topix добави 0.7% към стойността си, след като вчера отбеляза най-голямото си повишение от 19 септември насам. Машинните поръчки в страната отбелязаха по-голям от очакванията ръст.

Южнокорейският Kospi добави 0.4% към стойността си, след като централната банка на страната занижи прогнозата си за ръст за следващата година до 3.8% спрямо предходните й очаквания за повишение от 4%.

Новозеландският индекс NZX 50 се повиши с 0.1%. Австралийският S&P/ASX 200 Index загуби 0.2% от стойността си.

Хонгконгският индекс Нang Seng се понижи с 0.8%, насочвайки се към най-ниското си ниво от месец насам. Шанхайският индекс Shanghai Composite загуби 0.9% от стойността си.

Вчера президентът на САЩ номинира Джанет Йелън за следващ председател на Фед - след изтичането на мандата на Бен Бернанке.

Златото се очаква да продължи да поевтинява през следващата година, според прогнози на Morgan Stanley, които се добавят към негативните коментари за благородния метал на Goldman Sachs.

“Препоръчваме на този етап инвеститорите да стоят встрани от златото, като очакваме средната му цена през следващата година да е при 1 313 долара за унция“, коментираха от инвестиционната банка.

Металът, чиято средна цена през тази година е при ниво от 1 453 долара за унция, е на път да регистрира първата си годишна загуба от 13 години насам, след като от началото на годината е загубил 22% от стойността си.

Не всички обаче са негативно настроение за златото. Настоящата среда е благоприятна за държане на инвестиции в злато, макар и фундаментът да не е особено позитивен, според Кевин Нориш, от Barclays.