Търговията със CFD-та (Contract for Difference) е широко популярна, включително и у нас, като дава достъп на инвеститорите до широк набор от финансови активи от най-различни сектори.

Какво представява CFD-то?

Това е хибриден инструмент, съчетаващ акции, форекс инструменти и опции. Този пазар дава възможност на инвеститорите да инвестират в инструменти, базирани на определен актив, без реално да го купуват.

Внесените от инвеститорите средства по сметките им са само част от сумите, с които оперират, като трейдърите заемат средства от брокерите, които им предоставят достъп до пазара.

Разбира се, търгуващите с този инструмент трябва да са наясно, че той е високорисков. Ето 10 грешки, които е добре да избягват:

1. Не оценявате риска

Много хора не осъзнават рисковете или не са наясно колко бързо могат да се движат пазарите в една или друга посока. Пазарът се движи не само в избраната от вас посока, но и в противоположната, което може бързо да стопи сметката за търговия.

2. Смятате, че лесно се правят печалби

Можете да чуете от много хора, че е лесно да се правят печалби, търгувайки на финансовите пазари. Истината е, че дори най-добрите трейдъри са регистрирали загуби по пътя си към успеха и преди да се научат как се търгува на пазара. Прекалената самоувереност може да доведе до загуби и винаги е добре да се правят реалистични прогнози.

3. Поемате твърде голям риск при първата сделка

Да търгувате, преди да се запознаете с търговската платформа и да си съставите риск-мениджмънт, може често да е равносилно на „хазарт“. Дори и да спечелите от подобен залог, помнете, че при достатъчно на брой опити със сигурност ще загубите, а проблемът тук е, че най-вероятно ще загубите всичко.

4. Прекомерни експозиции на пазари, с които не сте свикнали

Много опитни трейдъри с акции си откриват сметки и започват да търгуват с валути и суровини без да направят проучването и подготовката, която обикновено правят, търгувайки на познатия им пазар. Когато пазарът тръгне срещу тях, трейдърите често имат склонност да повишават губещите си позиции с надеждата да възстановят загубите си, което води до „зануляване на сметката“.

5. Ограничавате печалбите си, но не и загубите си

Едно от най-трудните неща за инвеститорите е да признаят, че са сбъркали. Често в стремежа си да докажат, че са прави, те са склонни да закриват печелившите си позиции и да увеличават губещите. Това често свършва със зануляване на сметката.

6. Отклонявате се от плана

Създаването на план за търговия е критично за успеха, но още по-важно е спазването на този план, което често е по-трудната задача.

7. Прекомерни реакции при печеливши сделки

Трябва да гледате на инвестирането като на дългосрочен и непрекъснат процес. Затова не бива да изпадате в еуфория при печеливша сделка. Еуфорията замъглява инвеститорския разум и може да го направи податлив на желание за прекомерно голям риск.

8. Паниката също е лош съветник

Подобно на еуфорията, паниката също е лош инвестиционен съветник, който трябва да избягвате. Не оставяйте нещата да стигнат до там, че да се паникьосате. Тоест ограничавайте загубите си на по-ранен етап.

9. Оставили сте се по течението

Някои инвеститори изпадат в такова състояние на безразличие, че нямат никакво желание да управляват сметките и позициите си и ги оставят на „течението“. Това обаче няма да реши проблемите им и вместо това е по-добре да предприемат мерки за решаване на текущите проблеми.

10. Не следите отблизо позициите си

Да проверявате колко е станала печалбата ви по позициите е добре, но същото трябва да правите и когато сте на загуба и да държите под контрол нещата.