Азиатските индекси се понижиха, насочвайки се към най-ниското си ниво на затваряне от два месеца заради спекулациите за ограничаване на стимулите от страна на Фед през следващата седмица.

Индексът MSCI Asia Pacific Index загуби 0.8% от стойността си до ниво от 138.69 пункта, понишавайки се за втори пореден ден.

„Налице е риск от краткосрочна корекция при акциите“, според Шейн Оливър, мениджър в AMP Capital Investors Ltd., цитиран от Bloomberg.

“Рисковете се предопределят от евентуална комбинация между ограничаване на стимулите от Фед и ускоряване на растежа на щатската икономика. След ръста им през последните две години акциите вече не са толкова евтини“, допълва още специалистът.

Японският Topix загуби 0.7% от стойността си, след като йената е близо до най-високото си ниво за тази седмица спрямо долара.

Австралийският S&P/ASX 200 загуби 0.8% от стойността си, понижавайки се за шести ден, което бе най-дългата му губеща серия от 17 месеца насам. Южнокорейският индекс се понижи с 0.4%, а хонгконгският с 0.3%.

Фючърсите на широкия S&P 500 загубиха 0.1% от стойността си след загубата вчера от над 1% за индекса. В началото на тази седмица индикаторът достигна ново исторически най-високо ниво на затваряне.

Над 8 трилиона пазарна капитализация е била добавена към световните индекси през тази година, което е най-много от 2009 г. насам.

Индексът MSCI Asia Pacific Index изостава сериозно през тази година с повишението си от едва 8%. Той се търгува при съотношение цена-печалба от 13.8 прогнозираната печалба, на фона на 16.1 за Standard & Poor’s 500 и 14.8 за Stoxx Europe 600 Index.

Чуждестранните инвеститори повишават позициите си в японски акции с най-много в историята. Те са инвестирали 125 милиарда долара на местния фондов пазар през тази година до ноември. Индексът Topix се повиши с 45% от началото на годината до вчера и е най-добре представящият се основен пазар в света.