Йената поевтиня спрямо всички основни валути по време на азиатската търговия, след като ръстът на азиатските пазари продължи с пълна сила. Той последва този на щатските индекси, повишили се вследствие на продължаващите преговори в САЩ за разрешаване на бюджетната криза и надеждите на пазара, че това ще се случи скоро.

Индексът MSCI Asia Pacific добави 1.2% към стойността си, след като водещите щатски индекси се повишиха с по над 2%.

Доларът поскъпна за четвърти ден спрямо японската йена заради прогреса в преговорите за вдигане на тавана на дълга в САЩ.

Австралийският долар се насочва към второ поредно седмично поскъпване, след като премията по двугодишните австралийски облигации превишава с най-много тази по щатските от април насам.

Новозеландският долар също поскъпна преди данни за търговията на Китай, като очакванията са за ръст на вноса и износа през изминалия месец.

„Споразумение по тавана на дълга ще задейства включване на риска на финансовите пазари, докато забавяне на намирането на подобно споразумение ще действа в противоположната посока“, коментира Дайсаку Уено, валутен стратег в Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities, цитиран от Bloomberg. “Удобно е да се използва валутната двойка за възползване от подобни събития“, допълва още анализаторът.

Йената загуби 0.3% от стойността си, като за последните три сесии загубата й възлиза на 1.5%. Най-ниската стойност, регистрирана от йената спрямо долара, бе при ниво от 98.55 йени - невиждано от 1 октомври насам. Йената загуби 0.4% от стойността си спрямо еврото до 133.22 йени за евро, насочвайки се към спад от 0.9% за седмицата.

Еврото се търгува без съществена промяна спрямо долара с минимален ръст при нива от 1.3535.

Паундът отбеляза по-съществено повишение спрямо долара, търгувайки се при нива от 1.5985 спрямо тези от 1.5910 вчера сутринта.

Доларът поскъпна с 0.5% за седмицата, което бе второто най-голямо повишение след това на австралийския долар, поскъпнал с 1%. Еврото добави 0.3% към стойността си за посочения период, докато йената поевтиня с 0.6%.

Според специалисти поскъпването на долара може да се ограничи преди данните за потребителското доверие в САЩ, което се очаква да се е понижило до най-ниската си стойност от януари.

Днес ще бъдат оповестени и данните за продажбите на дребно - един от докладите, отложени поради политическата криза в САЩ.

Междувременно от Goldman Sachs Group завишиха прогнозите си за йената спрямо долара под предлог, че мерките на премиера на страната са се изчерпали като фактор за поевтиняване на японската валута.

Според финансовата институция йената ще се търгува при нива от 98 спрямо долара в следващите три месеца спрямо предходните очаквания за нива от 105. В следващите шест месеца от GS очакват доларът да се търгува при нива от 103 йени спрямо предишните очаквания за 107 йени.