Доларът поскъпна спрямо йената и е на път да запише най-голямото си повишение от месец на фона на признаците, че законодателите в САЩ ще стигнат до компромис по отношение на тавана на дълга, с което ще се избегне безпрецедентното изпадане в неплатежоспособност на страната.

Йената поевтиня спрямо повечето основни валути преди очакваното изказване днес на председателя на Централната банка на Япония Харухико Курода. Австралийският долар изгуби част от стойността си, след като стана ясно, че заетостта е страната е нараснала с по-малко от очакваното.

Търсенето на еврото беше подкрепено от прогнозите, че очакваните днес данни ще покажат ръст на промишленото производство във Франция и Италия.

“Веднага щом започнат да се появяват признаци за постигането на съгласие по отношение на тавана на дълга, смятам, че доларът ще скочи пак до 99 йени за долар доста бързо,” казва Томас Аверил, управляващ директор на Rochford Capital.

Доларът поскъпна с 0.4% до 97.74 йени по-рано днес и е на път да запише тридневен ръст, което би било най-дългата серия от 5 септември насам. Последният път, когато доларът се търгуваше на ниво от 99 йени, беше на 27 септември. Доларът поскъпва с 0.2% до 1.3499 долара за евро, докато японската валута поевтиня с 0.2% до 131.95 йени за долар.

Лидерите на републиканците в Камарата на представителите и на демократите в Сената са отворени за краткосрочно увеличение на тавана на дълга, според източници от двете партии.

Този ход идва след като демократи от Камарата на представителите се срещнаха с президента Барак Обама в Белия дом. Малка група републиканци трябва да се срещнат с президента днес.

Правото на САЩ да взема средства назаем изтича на 17 октомври, като лидерите на Републиканската партия искат промени по отношение на държавните разходи и промени в закона за здравеопазването от 2010 г.

Протоколът от срещата на Федералния резерв на САЩ на 17-18 септември показа, че повечето от членовете с право на глас са заявили, че централната банка вероятно ще ограничи количеството на изкупуваните всеки месец държавни облигации още през тази година. Срещата обаче е проведена преди изпадането в безизходна ситуация по отношение на бюджета и тавана на дълга.

Вчера Обама номинира за председател на Федералния резерв настоящия вицепредседател Джанет Йелън. Мандатът на Бен Бернанке изтича на 31 януари.

Управителят на централната банка на Япония Курода се очаква да говори днес. През април той обяви план за закупуването на изкупуването на държавни облигации за 7 трлн. йени всеки месец с цел постигането на 2% инфлация в рамките на две години.

Японските инвеститори са продали чужди облигации за рекордните 2.23 трлн. йени за седмицата, приключила на 4 октомври, което е най-високото ниво от април 2001 г. насам.

Австралийският долар изгуби 0.4% от стойността си до 94.12 щатски цента, след като преди това поскъпваше с 0.3%. Новозеландският долар пък падна с 0.5% до 82.60 щатски цента.

Австралийските работодатели са добавили 9 100 нови работни места през септември, докато очакванията бяха за ръст на заетостта с 15 000. Нивото на безработицата падна до 5.6% през миналия месец от четиригодишния връх от 5.8%, отчетен през август.

В Европа промишленото производство във Франция вероятно е нараснало с 0.6% на месечна база през август. Това ще е и първото увеличение от четири месеца, според проучване на Bloomberg сред икономисти. Фабричното производство в Италия се очаква да е нараснало с 0.6% през август.

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги се очаква да говори в Ню Йорк днес.